Politie maakt werk van alcohol gebruikende jongeren

BERGEN OP ZOOM – In het kader van het project Jeugd & Alcohol hield de politie extra controles tijdens de Vastenavond. In totaal hadden 18 jeugdigen te veel gedronken en 5 jongeren werden betrapt met alcohol op straat.

Het project richt zich vooral op het traject na de de controles. Betrapte jongeren worden aangemeld bij bureau HALT en ouders worden ingelicht. Als er sprake is van schade moeten daders excuses maken aan gedupeerden en waar nodig worden er gespreken gearrangeerd met de verslaving-experts van Novadic-Kentron. Wanneer HALT geen optie is volgt een proces verbaal, maar er wordt vooral gekeken naar manieren om een jongere strafbaar gedrag recht te laten zetten zonder dat het langdurige gevolgen heeft.

Zorgwekkend

Volgens de politie bleek tijdens de controles dat het alcoholgebruik onder jongeren behoorlijk is. Het gaat bovendien vaak om sterke drank. Bij twee jongeren werd zelfs 'comazuipen' geconstateerd. Zij moesten naar het ziekenhuis vanwege onderkoeling en ernstige alcoholvergifting. Vier jongeren werden aangehouden omdat zij, mogelijk vanwege hun alcoholgebruik, ontoelaatbaar gedrag vertoonden zoals het beledigen van politiemensen, mishandeling en het opgeven van een valse naam. Volgens politiewoordvoerder Sandra Westdorp -tevens initiatiefneemster van het project- zijn veel ouders blij met deze aanpak, hoe confronterend het soms ook is.