Bravis gaat patiënten voorlichten met 3D printer

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie) – Foto (Bravis), v.l.n.r: Gipsverbandmeester Harry Jan Raad, chirurg Barthold Kuiken en orthopedisch chirurg Jacco van Doorn

ROOSENDAAL / BERGEN OP ZOOM – Het Bravis ziekenhuis is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat aan de slag gaat met 3D prints om patiënten beter voor te lichten. Harry Jan Raad, gipsverbandmeester van de afdeling Orthopedie, had de eer om samen met chirurg Barthold Kuiken en orthopedisch chirurg Jacco van Doorn de printer in ontvangst te nemen. Deze is geschonken door de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.

Het idee om een 3D printer te plaatsen kwam van gipsverbandmeester Harry Jan Raad en orthopedisch chirurg Piotr Stolarczyk. Uit de praktijk blijkt volgens Harry Jan dat patiënten vaak therapie trouwer zijn als ze precies weten waar een breuk zit en waarom ze een bepaalde behandeling krijgen. “Dankzij de 3D printer kunnen we dit voor patiënten en vooral bij kinderen beter inzichtelijk maken.”

Idee verwezenlijken

Samen met BravE, het innovatieteam van het ziekenhuis, is het idee uitgewerkt. De aanschaf is mogelijk gemaakt met de hulp van Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis. Jan van den Brand, lid van de Vriendenstichting vertelde tijdens de overhandiging dat zij het project steunen omdat “De 3D printer een innoverend project is wat duidelijk helpt bij het informeren van patiënten.”

Aanwinst
Niet alleen de patiënten halen hun voordeel uit de printer, ook medisch specialisten hebben er veel aan. Zij kunnen door middel van een 3D print hun behandelplannen nog beter voorbereiden. “Dankzij deze innovatie kunnen we de patiënt nog beter voorlichten. Zo kunnen we namelijk van een complexe breuk een 3D print maken en aan de patiënt laten zien”, aldus Martijn Franken, klinisch fysicus en lid van het BravE innovatieteam.

Samenwerking

Studenten van het Markland college in Oudenbosch hebben geholpen met de keus van de 3D printer. Aan de hand van elf eisen hebben de studenten maar liefst tweeëntwintig 3D printers onder de loep genomen. De printers werden onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, geschiktheid voor de zorg en duurzaamheid. De keus van de studenten en de Stichting Vrienden van Bravis viel uiteindelijk op een type dat veel wordt gebruikt in 3D zorglabs en volgens de studenten als beste uit de test kwam.