Bravis heeft het voor het kiezen: drie locaties in Bergen, één in Roosendaal

De huidige locatie van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. Uiterlijk 2025 zullen beide ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal naar een nieuw te bouwen centrale vestiging verhuizen, zo heeft de Raad van Bestuur van Bravis eind vorig jaar besloten. (Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM / ROOSENDAAL – Waar o waar komt de nieuwe hoofdvestiging van het Bravis ziekenhuis? De stoelendans rondom de locatiekeuze lijkt in en versnelling te zijn beland, nu de Bergse en Roosendaalse colleges van B&W elk hun eigen voorkeurlocaties hebben aangegeven voor de centrale nieuwbouw. Bergen op Zoom heeft daarvoor drie plaatsen in gedachten als keuzemogelijkheid, Roosendaal houdt het bij één. Welke dat zijn, houden de wethouders strikt onder de pet. Althans, voor de buitenwacht want binnenskamers hebben beide colleges geen geheimen voor elkaar.

"We zijn van elkaar op de hoogte waar we over zitten te denken", zo spreekt wethouder Patrick van der Velden dinsdag de Bergse gemeenteraad toe in een zogeheten 'bijpraatsessie' over de ontwikkelingen over Bravis. Daarbij schitterde de Bravis-directie zelf echter door afwezigheid. "Bravis heeft te kennen gegeven niet op de uitnodiging in te willen gaan hier vanavond aanwezig te zijn", merkt de lokale bewindsman op, zonder enige verdere toelichting. Hier moeten de raadsleden het mee doen.

Verhuizen in 2025

Al geruime tijd maakt Bravis er geen geheim van op zoek te zijn naar een nieuwe locatie voor het ziekenhuis, dat in 2015 tot stand kwam na een fusie van Lievensberg (Bergen op Zoom) en St Fransiscus (Roosendaal). Aanvankelijk zou de verhuizing moeten plaatsvinden in 2030 maar deze termijn is nu naar voren geschoven, in 2025. Dat werd in december duidelijk. Vervolgens is het aan colleges van Roosendaal en Bergen op Zoom om met een aantal voorkeurslocaties te komen. En dat is deze week gebeurd: de brief is inmiddels naar de Raad van Bestuur gestuurd. Vanaf februari Bravis zich daarin verdiepen om uiteindelijk in de zomer van dit jaar de knoop door te kunnen hakken.

Selectiecriteria

Bij de uiteindelijke keuze zal Bravis zich laten leiden door een aantal zelf opgestelde selectiecreteria, zo legt gemeentelijk projectleider Bert Melles uit bij de presentatie. De belangrijkste factor is de bereikbaarheid. Een ambulance moet vanuit het gehele verspreidingsgebied binnen 45 minuten bij het nieuwe ziekenhuis kunnen zijn; gerekend vanaf de melding. Haal daar de tijd vanaf die het ambulancepersoneel nodig heeft om de patiënt te verzorgen, dan blijft er hooguit een halfuur over voor de feitelijke maximale reistijd. En dat wordt passen en meten: vanuit de zuidelijke gedeeltes van de gemeente Woensdrecht of de westpunt van het eiland Tholen is het lastig deze bereikbaarheid te kunnen garanderen. Daarbij speelt ook de plaats van de ambulanceposten een belangrijke rol, aldus Melles.

Buurgemeenten

Wethouder Patrick van der Velden merkt op dat hij bij het bepalen van de drie voorkeurslocaties nauw overleg heeft gevoerd met zijn bestuurscollega's in buurgemeenten zoals Woensdrecht, Steenbergen, Tholen en Reimerswaal. Dat was ook de strekking van een eerdere raadsmotie die was ingediend door onder meer PvdA, GBWP en Lijst Linssen. Bijzonder genoeg wilde Roosendaal niet samenwerken met Bergen op Zoom om gezamenlijk een locatielijst op te stellen. "Ik heb dat aan mijn Roosendaalse collega voorgesteld maar die had geen interesse", aldus Van der Velden.

Volop op scoren

Overigens is de wethouder overtuigd van de haalbaarheid van de voorgestelde voorkeurslocaties waarmee Bergen op Zoom goede kans maakt de nieuwbouw binnen de eigen gemeentegrenzen te kunnen halen: "Van alle drie kan ik zeggen dat ze goed bereikbaar zijn en dat we er volop op kunnen scoren." Vooralsnog blijven de beoogde plaatsen geheim. Het enige dat hij over de voorgestelde locaties kan zeggen, is dat deze zich langs stedelijk gebied en langs de snelweg bevinden -dat is immers een door Bravis gestelde eis- en niet aan de oostzijde van de gemeente. "Want hoe oostelijker je gaat, hoe kleiner de kans dat de de minimum aanrijdtijd kunnen halen."