Bravis vraagt aandacht voor prematuur geboren kinderen tijdens Wereld Prematurendag 

Ook dit jaar vraagt het Bravis ziekenhuis op vrijdag 17 november aandacht voor (ouders van) prematuur geboren kinderen. Op deze Wereld Prematurendag kleuren de Maagd en het Bravis Moeder en Kindcentrum in Bergen op Zoom en het Raadhuis en de televisietoren in Roosendaal paars (mengkleur roze en blauw).

Daarnaast krijgen alle ouders van een kindje op de afdeling Neonatologie van het Bravis ziekenhuis een goodiebag, gevuld met onder meer een warmtekussen tegen buikkrampjes, probiotica, wit en paarse muisjes en babykleertjes. De goodiebags zijn mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis 

Als een baby voor 37 weken zwangerschap wordt geboren, spreken we van prematuur. In Nederland worden jaarlijks ruim 11.000 kindjes te vroeg geboren. Bianca Janssen, Neonatologie High Care verpleegkundige vertelt: “In 2022 werden in het Bravis ziekenhuis 103 baby’s te vroeg geboren. Hoewel we altijd aandacht hebben voor de ouders en andere gezinsleden, geldt dat bij een vroeggeboren kindje nog extra. Het is natuurlijk al een spannende periode. En bij een prematuur kindje is de kans op het krijgen van complicaties groter. Bijvoorbeeld omdat het kindje moeite heeft met ademen of met de voeding. En deze zorgen zijn vaak na ontslag nog niet voorbij. Zo kunnen er nog steeds bezoeken aan het ziekenhuis nodig zijn, maar kunnen kindjes ook moeite hebben met het verwerken van prikkels. Voor ouders kan dit zwaar zijn. Met deze dag willen we niet alleen de ouders een steuntje in de rug geven, maar ook de omgeving vragen extra attent en begripvol te zijn voor hen.”   

Patty en Carlo Machielse uit Fijnaart verwelkomden eind oktober hun eerste kindje, bijna twee maanden eerder dan verwacht. “Ironisch genoeg zou ik pas op deze Wereld Prematurendag met bevallingsverlof gaan”, vertelt Patty. “Ik ben echter enkele weken geleden al in Antwerpen bevallen van onze dochter Malou toen ze 31 weken was. Dan kom je plots in een ongelooflijke rollercoaster terecht. Je staat er niet bij stil dat dit je ook kan overkomen. Na een verblijf van een week in het Antwerpse ziekenhuis, mochten we met Malou naar het Bravis Moeder & Kind Centrum hier in Bergen op Zoom. Malou doet het heel goed en haar toestand is stabiel. We hopen dat we uiterlijk voor kerstmis met ons gezinnetje thuis zijn, misschien nog wel eerder. Ik vind het echt heel tof dat de medewerkers van Bravis en de Vrienden-stichting aandacht besteden aan dit onderwerp. Je komt plots in een heel andere situatie dan je had verwacht, het is fijn dat daar ook zo’n warme aandacht voor is.” 

Jette Bijleveld reikte namens de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis de eerste goodiebag uit aan Patty. “Het is misschien maar een minimale bijdrage om het verblijf wat aangenamer te maken, maar we willen met deze actie vooral de ouders én de medewerkers van het Moeder & Kind Centrum een hart onder de riem steken. We vinden het als stichting heel erg belangrijk dat we jaarlijks aandacht blijven vragen voor de vroeggeboren kindjes en de impact die dit heeft op de ouders en hun omgeving. Het is mooi om te ervaren hoe de Bravis-medewerkers begaan zijn met de kindjes en ouders, we zijn blij dat we dan een klein steentje kunnen bijdragen.”