Briefje aan de burgemeester: Genoeg is genoeg!

Als redactie laten we columns, opiniestukken, blogs en dergelijke meestal aan anderen. We willen een onafhankelijk platform zijn dat lezers vooral de kans moet geven zelf ergens iets van te vinden, zeker in onze reguliere berichtgeving. Na een halve oudejaarsavond berichten te hebben gemaakt over vuurwerkschade en geweld maakt één van uw redacteuren toch een keer een uitzondering, met een oproep aan onze burgemeester.

De lol gaat er zo wel een beetje af, geachte en oprecht gewaardeerde burgervader. Oud en Nieuw anno nu heeft inmiddels meer te maken met je zorgen maken of je auto niet is afgefikt, je huis niet onder vuur is komen te liggen en pogen je doodsbange huisdieren zo goed en kwaad als het kan door de jaarwisseling te laten komen.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Het is door de wijze waarop zo'n avond en nacht tegenwoordig verlopen voor steeds meer mensen wel erg lastig geworden om zorgeloos en gezellig het nieuwe jaar in te glijden, al dan niet met vrienden en degenen waar je van houdt. Over straat gaan voelt hier en daar bijna als 'op eigen risico' en zelfs gewoon thuis naar de oudejaarsconference kijken lukt alleen nog als je de tv op volumestandje maximaal zet. En dan nóg hoor je knallen waar ze zelfs in een oorlogsgebied van op zouden kijken. Als je achteraf de schade ziet die hier en daar wordt veroorzaakt, zwakt die vergelijking niet bepaald af. Bushokjes, auto’s, vuilnisbakken en wat niet meer moest het weer ontgelden. Leve het ‘feest’ dat Oud en Nieuw heet!

Laten we er geen doekjes om winden, beste burgemeester. We hebben het niet meer over ‘incidenten’. We hebben het hier ook niet over welwillende inwoners die het leuk vinden om wat regulier vuurwerk af te steken. Dit gaat over types die moedwillig willen slopen en daar lol aan beleven. Sterker nog, om zeker te zijn van hun ‘succes’ gooien ze er nog wat benzine bij. Zo krijg je een bushokje in ieder gevál aan diggelen. Ik noem dat criminaliteit, in een vorm die vele, vele slachtoffers maakt. Het herstellen van al dat straatmeubilair betalen we met z'n allen als samenleving en die particuliere auto’s zijn voor rekening van de eigenaar of – als ze geluk hebben – hun verzekering. Aan die tienduizenden soms weken gestreste viervoeters is lastig een prijskaartje te hangen maar dat de dierenartsen het de komende weken extra druk hebben zal niemand verrassen.

Of ik dat u persoonlijk allemaal aanreken, als eindverantwoordelijke voor de veiligheid in onze gemeente en dus ook die van mij en mijn geliefden? Nee, natuurlijk niet. Zinnige mensen snappen best dat u hier ook niet om vraagt en ik reken mij tot dat deel van de mensheid. Groot respect ook voor de handhavers, agenten en andere hulpverleners die zich wagen in dit openlijke geweld in serieuze pogingen het te beperken. En ik snap eveneens dat het te maken heeft met beperkte menskracht en dat er wellicht hoog nodig andere wet- en regelgeving moet komen. Of het meteen van een algeheel verbod moet komen? Van mij persoonlijk niet, ik heb geen last van die brave pijltjes en rotjes van de buren en hun kids. Maar om die maatschappelijke discussie gaat het me nu even niet. Het gaat me om een andere punt. Laat Bergen op Zoom eens voorop lopen in een kwestie die ook elders de gemoederen zo bezighoudt. Waarom kan de roep vanuit de regio om andere en vooral méér mogelijkheden om de ‘vuurwerkhooligans’ – zo noem ik ze maar even – aan te pakken niet hier in Bergen op Zoom beginnen? Genoeg is genoeg! Vraag ook andere burgemeesters aan te sluiten en laat Den Haag weten dat de maat vol is, laat zien dat het menens is.

En ik heb nóg een vraag aan u: Doe mij – maar vast ook heel veel andere Bergenaren nóg een plezier. Neem ons in ieder geval serieus en kom alstublieft niet met een persbericht of een andere verklaring waarin weer staat dat de jaarwisseling 'relatief rustig' is verlopen. Zo voelt het in ieder geval al jaren niet meer voor velen. Ik wens u bij deze een heel mooi, veilig en schadevrij 2020.

Foto's vuurwerkgeweld: 112 Markiezaten (voor al je 112-nieuws uit de regio)

Vorig jaar nog maar ook in bijvoorbeeld 2016 noemde de gemeente de jaarwisselingen 'relatief rustig':