BSD roep college op, in de strijd tegen zwerfvuil: ‘Geef die afvalbakken felle kleuren!’

BERGEN OP ZOOM – Auri Peeters en Piet van den Kieboom hebben namens de BSD het college aangeschreven over een mogelijke vermindering van het zwerfvuil. Ze hebben een Rotterdamse oplossing ontdekt, die een serieus verschil blijkt te maken, in al haar eenvoud.

Volgens de BSD wordt veel zwerfvuil veroorzaakt doordat bezoekers hun afval niet deponeren in de daarvoor bestemde afvalbakken, maar op straat. Daar hebben ze in Rotterdam dus iets slims op gevonden. De bakken zijn overgeschilderd, en wel in een felgroene kleur. Hierdoor vallen ze veel beter op en blijkbaar heeft dat direct een positief effect op passanten. In die gemeente zijn als proef honderd afvalbakken van die felgroene kleur voorzien en daarin werd uiteindelijk twee derde meer afval gedeponeerd. Een gedragsonderzoek bevestigde de bevindingen. Het werkt mogelijk onbewust zo, maar het wérkt!

De BSD stelt daarom het college voor om ook in Bergen op Zoom zo spoedig mogelijk opvallende afvalbakken te plaatsen, of de bestaande modellen over te schilderen. Niet alleen in de binnenstad maar ook op andere problematische locaties in de gemeente. Als kanttekening merken Peeters en Van den Kieboom zelf al op dat het beschermd stadsgezicht het wel moet toelaten dan.