Gedeputeerde Henri Swinkels bracht werkbezoek in kader van gehandicaptensport

BERGEN OP ZOOM – De Werkgroep Aangepast Sporten is in Bergen op Zoom actief om mensen met een beperking te koppelen aan sportverenigingen die een aangepast aanbod hebben. Dat is op een wijze opgepakt die opviel bij de provincie en als voorbeeld wordt gezien. Daarom was gedeputeerde Henri Swinkels woensdagmiddag in Bergen op Zoom. Hij wilde meer over die aanpak weten.

Door: Mireille Hoetelmans

Met het in 2015 gestarte Sportloket zijn Bergen op Zoom en de regio toonaangevend aangaande de mogelijkheden voor sportverenigingen om het G-sporten meer aandacht te geven en mogelijk te maken binnen verenigingen. Henri Swinkels bezocht eerst Spado, waar in 2014 het EK G-atletiek plaatsvond. Jeroen Jonkers, projectleider Aangepast Sporten, leidde het bezoek langs de vele facetten van sporten met deze bijzondere doelgroep. Gezamenlijke conclusie na dit deel van gesprek: ‘Wanneer je bedenkt hoeveel inwoners te maken hebben met een beperking, is aangepast sporten geen overbodige luxe maar een noodzakelijk aanbod.’

Elkaar versterken

De diverse aanbiedende clubs krijgen bij KijkopBergenopZoom.nl al een platform om hun programma van Aangepast Sporten te presenteren maar deden dat woensdagmiddag dunnetjes over voor de gedeputeerde. Hierbij werd duidelijk dat bijna iedere club te kampen heeft met een vrijwilligerstekort en een onevenredige druk op het bestaande vrijwilligersbestand. Jeroen Jonkers merkte op: "Zo'n EK is leuk om ééns in de tachtig jaar te organiseren, maar eigenlijk kan zoiets niet neergelegd worden bij vrijwilligers alleen.” Toen was er echter nog geen Sportloket. Nu zou het met de kennis en hulp van aangesloten verenigingen en zorgorganisaties aanzienlijk makkelijker moeten worden.

Leden werven en ruimte bieden

De doelgroep bereiken is ook best een lastig verhaal, zo bleek. Via deelname aan clinics wordt er bij zorginstellingen of via school kennisgemaakt met een sport. Dit is natuurlijk wat lastiger bij een sport die niet overal plaats kan vinden, zoals zwemmen. En als er wél interesse is van nieuwe aanwas, speelt een ander probleem. Veel clubs kennen bijna geen verloop, dus als een vereniging geen uitbreidingsmogelijkheden kent stagneert alles.

Henri Swinkels besloot de middag, ondanks de geschetste problemen, toch met enthousiasme over hetgeen hier al bereikt is voor de G-sport. Hij haalde daarbij nog een aandachtspunt aan: vervoer! "Waar mogelijk moeten we de sport naar de doelgroep brengen", vond hij. Afsluitend beloofde de gedeputeerde aan de slag te gaan met projecten die bijdragen aan het faciliteren van aangepast sporten. "Met vereende krachten gaat het lukken", sprak hij hoopvol.