BSD wil boetes voor eigenaren leegstaande winkelpanden

BERGEN OP ZOOM – Het idee komt uit Schiedam en de provincie Zuid-Holland is er enthousiast over, zo schrijft de BSD. Eigenaren van winkelpanden die niet voldoende meewerken aan het vinden van een huurder of andere invulling riskeren een boete. Ze zijn tevens verplicht leegstand te melden.

De gemeente Schiedam is voornemens pandeigenaren te gaan dwingen tot het actief meewerken aan hte tegengaan van leegstand. Er is een speciale verordening voor opgesteld. Tevens krijgen verhuurders actief kandidaten aangedragen die op betreffende locaties zouden kunnen beginnen. Binnen drie maanden na de verplichte melding van de leegstand wil de gemeente met de betreffende eigenaar gesproken hebben over de nieuwe invulling. 

Verplicht meewerken aan invulling

Bij het niet melden van een leeg winkelpand kan een boete worden opgelegd van maximaal 7.500 euro. Als de leegstand meer dan twaalf maanden duurt, terwijl het gebouw geschikt is voor gebruik, kan het gemeentebestuur van Schiedam zelf een gebruiker voordragen. De eigenaar is dan verplicht om deze potentiële huurder binnen drie maanden een contract aan te bieden. Schiedam is de eerste gemeente die een dergelijke verordening wil invoeren. Namens de BSD vraagt Louis van der Kallen aan het college van B en W of dit voor Bergen op Zoom wellicht ook een optie is.

De foto is puur ter illustratie van een leegstaand winkelpand.