Ed Raket over vuurwerkverkoop: veel minder knallen, meer sier

BERGEN OP ZOOM – Edwin Vader, alias Ed Raket, is een tevreden mens. De vuurwerkverkoop loopt weer goed dit jaar. Met name het duurdere rvuurwerk is erg in trek, laat hij weten: “Je kan merken dat de mensen makkelijker kopen en de crisis zat zijn.”

De trend is vooral het betere, exclusieve siervuurwerk, vertelt de specialist. “De interesse voor knalwerk is beduidend gedaald en ook de standaardpakketten zijn minder in trek. Het ziet er naar uit dat het landelijk een topjaar wordt qua omzet.” Hij concludeert: “De belangstelling voor de Nederlands vuurwerktraditie blijft groot, gezien de nog altijd stijgende omzet.

Tegenstanders

Dat vuurwerk niet bepaald een onbesproken onderwerp is, bleek onder meer toen vorig jaar de BSD in eerste instantie de jaarlijkse vuurwerkshow wilde verbieden. Buurtbewoners zouden er op tegen zijn, was het argument. Eerder al had de partij voorgesteld om het centrum vuurwerkvrij te maken. Beide voorstellen haalden het niet.

Bij Ed Raket zijn ze wel gewend aan tegengeluiden. Toch zegt Edwin in het vaak voorgestelde alternatief van centrale vuurwerkshows geen oplossing te zien. Hij legt uit: “Er zijn allereerst onvoldoende gekwalificeerde mensen die het af mogen steken.” Als tweede vraagt hij zich af of het wel zo slim zou zijn om op zo'n avond heel veel mensen, die het nodige aan alcohol hebben genuttigd, op een kluitje te zetten midden in de nacht. Of ze daar allemaal te voet naar toe zouden komen is zeer de vraag bijvoorbeeld. Hij vervolgt: “Het allergrootste probleem lijkt mij dat je op deze manier nog veel meer illegaliteit in de hand werkt. Er blijft altijd een hele grote groep mensen die toch zelf af wil steken.” Er zou alleen maar méér niet gecontroleerd en gevaarlijk vuurwerk worden aangeschaft, is zijn vrees.

Veel verbeterd

In de vuurwerkbranche is volop aandacht voor meer veiligheid. Door bijvoorbeeld het afschaffen van babypijltjes en Romeinse kaarsen komt oogletsel veel minder vaak voor. Ook wordt veel aandacht besteed aan het goed informeren van de consument en het verstrekken van vuurwerkbrillen. Er is sinds kort zelfs al vuurwerk op de markt dat amper nog herrie maakt, om de dieren niet te laten schrikken. Volgens Ed Raket is het daarnaast vooral een kwestie van gezond verstand. Hij laat weten: “Het is met vuurwerk hetzelfde als met autorijden. Het gaat er maar net om hoe je er mee omgaat.” Om af te sluiten met: “Het is zonde om weer een traditie om zeep te helpen  Iedereen heeft nu eenmaal zijn eigen verantwoordelijkheden en het is niet mogelijk in een risicovrije samenleving te leven."