Oud-bakker Bernard Leijdekkers op 100-jarige leeftijd overleden

BERGEN OP ZOOM – Veel Bergenaren kunnen zich de bakkerij op de splitsing bij de Prins Bernardlaan en Antwerpsestraatweg nog wel herinneren. Hier verkocht Bernard Leijdekkers heel lang zijn zelfgebakken brood en eigen banket. Kort voor de kerst is hij overleden, op 100-jarige leeftijd.

Op donderdagmorgen 29 december kwam de website Bakkerswereld.nl, een platform voor deze branche, met dit nieuws. De Bergse ondernemer wist niet alleen een respectabele leeftijd te behalen, hij heeft ook nog lang na zijn pensioen zijn vak met veel liefde uitgevoerd zo valt te lezen. Bernard was pas 13 toen hij het bakken begon te leren en hij is het zo lang mogelijk blijven doen. Na zijn werkzame leven vooral voor zichzelf maar ook voor vrienden, familie en buurtgenoten, gewoon omdat hij het niet kon laten.

Verenigingsman en naam gemaakt met speculaas

Leijdekkers is lang actief geweest bij het hoofdbestuur van de KVOB, de voormalige katholieke tak van De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging. Hij vertegenwoordigde er het grootbedrijf. De onderneming was namelijk flink gegroeid in de loop der jaren. De bakker, die onder meer naam maakte met een geheel eigen speculaasrecept, was fanatiek in zijn rol bij de vereniging en maakte er vooral werk van voorlichting en instructies betreffende de technische kant voor ambachtelijke bakkers.

De familie heeft in een overlijdensbericht laten weten dat de voormalige bakker zacht en kalm is heengegaan. De uitvaartdienst wordt zaterdag 31 december gehouden. In de Lourdeskerk, vlak bij de plaats waar hij zo veel jaren met veel plezier heeft gewerkt.