BSD wil vuurwerkshow Ed Raket verbieden

BERGEN OP ZOOM – BSD raadslid Piet van den Kieboom heeft een brief gestuurd aan burgemeester en wethouders over de vuurwerkshow die Ed Raket gepland heeft op 13 december. In het schrijven vraagt hij de show te verbieden.

Volgens Van den Kieboom snappen omwonenden niet dat deze shows worden toegestaan en de BSD fractie vindt mede daarom dat het evenement alsnog gecanceld moet worden. 'In een tijd dat het afsteken van vuurwerk tot forse discussies leidt' is het volgens de lokale sociaaldemocraten ongepast, zeker wanneer je anderen verbiedt vuurwerk af te steken in die periode. Van den Kieboom stelt dat het een commerciële actie is die vooral aandacht vraagt voor de verkoop van vuurwerk.

Ed Raket is verbaasd over de plotselinge brief

Ed Raket eigenaar Edwin Vader is niet blij met het schrijven. "Het komt me wat koud op het dak, eerlijk gezegd. Wij willen de stad juist een professionele en veilige show aanbieden, als dank voor de klandizie en het vertrouwen. Het kost behoorlijk wat om dit door een gecertificeerd bedrijf te laten verzorgen en duurt maar een half uur. Er komen ieder jaar meer mensen kijken en we krijgen juist hele positieve reacties."

Hij ziet de link met overlast die illegaal vuurwerk veroorzaakt ook niet: "Wij houden ons netjes aan de verkooptermijnen en verkopen alleen wat aan de normeringen voldoet. Die zware knallen die al weken ervoor her en der klinken, hebben niets met onze producten te maken en komen uit België of zelfs Polen. Voor die show hebben we vergunningen van de provincie en goed overleg met de gemeente. We voldoen aan alle voorschriften en willen vooral een korte mooie vuurwerkshow laten zien waar heel veel mensen van genieten."

Immaterieel Cultureel erfgoed

Toevalligerwijs is de traditie van consumentenvuurwerk afsteken met oud en nieuw deze week toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat liet het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed dinsdag weten.