BSD’er Peet Bakx roept op: Doe wat aan die lelijke panden!

BERGEN OP ZOOM – BSD’er Peet Bakx ergert zich dood aan een aantal gevels en panden in de binnenstad. Hij vraagt aan het college opnieuw om eigenaren hier op aan te spreken. Maar er zijn meer mogelijkheden, denkt hij, om het aanzicht van het centrum te verbeteren.

Bakx geeft aan zich terdege te beseffen dat het niet eenvoudig is om de eigenaar van een pand te dwingen iets aan de uitstraling ervan te doen. Toch vraagt hij het college opnieuw eens te bekijken wat er wél kan, alleen al vanuit veiligheidsoverwegingen; “Stroomdraden hangen los tussen de balken.”

Hij wijst tevens nogmaals op een onrechtvaardige situatie. Bezitters van panden die vallen onder Beschermd Stadgezicht moeten voldoen aan de vele richtlijnen van Welstand, terwijl eigenaren van verwaarloosde gebouwen die hier niet onder vallen overal mee weg lijken te komen. Van het college wil de BSD weten of er niet alsnog een pressiemiddel is te vinden om hier wat aan te doen. Wanneer dat niet het geval is, lijkt het Bakx een goed idee om de vervallen locaties in ieder geval aan het zicht te onttrekken, bijvoorbeeld met bedrukt steigerdoek.

Initiatief tonen

Het raadslid vraagt zich af of hier ook geen taak is weggelegd voor de centrummanager, de afdeling Citymarketing van de gemeente, de Stadsmakelaar en/of het Binnenstadslab. De gemeente moet hierin meer verantwoordelijkheid en initiatief tonen, stelt de BSD’er; “Laat zien dat u het menens is.” Hij heeft zelf ook nog wel een idee: “Maak er een Bergs Horeca Museum van!”

Foto's: BSD