Burgemeester: ‘Oproep Van de Donk geeft richting’

Burgemeester Frank Petter (hier op archieffoto): "Wij zetten ons proces voort en betrekken hierin de oproep van de Commissaris van de Koning."

BERGEN OP ZOOM – In de Bergse discussie over de opvang van vluchtelingen, zal de oproep van Commissaris van de Koning Wim van de Donk richtinggevend zijn. Dat meldt burgemeester Frank Petter in een eerste reactie op het nieuws dat Brabantse gemeenten verplicht worden om gezamenlijk opvangafspraken te maken. Volgens Petter zal daarbij gekeken worden naar de 'subregio' Brabantse Wal.

“Zoals u weet, doorloopt het gemeentebestuur momenteel een proces om te komen tot een zorgvuldige besluitvorming over de huisvesting van statushouders en de opvang van vluchtelingen", legt Petter uit. "Onderzoek, een expertmeeting en een consultatie van inwoners en maatschappelijke organisaties maken hiervan onderdeel uit. De oproep van de Commissaris van de Koning komt tijdens dit proces. En geeft hier dan ook richting aan. Wij zetten ons proces voort en betrekken hierin de oproep van de Commissaris van de Koning. Vanzelfsprekend zal overleg plaatsvinden met de gemeenten in de subregio Brabantse Wal.”

Steenbergen

Tot de Brabantse Wal behoort ook Steenbergen, waar de discussie over vluchtelingenopvang leidde tot oververhitte discussies en de gemeente tot landelijke bekendheid bracht door het inmiddels beruchte 'piemel'-spreekkoor. Sommigen vrezen dat met name dit 'Steenbergse sentiment' een belastende factor kan zijn bij het maken van subregionale afspraken, zo wordt in de wandelgangen vernomen. De tijd dringt, want Van de Donk verwacht binnen zes weken een concreet voorstel van de diverse gemeentelijke regio's binnen de provincie.

Expertsessie

Op woensdag 9 maart had de Bergse gemeenteraad al een zogeheten 'expertmeeting' met deskundigen over de mogelijkheden van opvang binnen de gemeentegrenzen. De bijeenkomst in de theaterzaal van het CKB vond in beslotenheid plaats maar het verslag van de expertsessie zou later worden bekendgemaakt. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.

'Vervroegde aprilgrap'

Fractievoorzitter Ton Linssen van Lijst Linssen reageert openlijk op de oproep van Van de Donk. Hij vindt het géén verantwoordelijkheid van de provincie en vermoedt een vervroegde 1 april-grap, zo meldt hij op zijn Facebookpagina: "Standpunt van Lijst Linssen is helder! Geen extra inzet!", laat hij in niet mis te verstane bewoordingen weten. En verder: "Lijst Linssen vindt dat er in het openbaar over gesproken moet worden en niet in een besloten achterkamertje. De Bergse bevolking heeft recht op openheid van zaken!"