Burgemeester Petter voorgedragen voor nieuwe periode

Aydin Akkaya (met ambtsketen), plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, feliciteert Frank Petter met zijn voordracht voor de herbenoeming. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Een feestelijke avond in het stadhuis. Na een besloten raadsvergadering meldt raadlid Aydin Akkaya -voor het eerst in zijn hoedanigheid als plaatsvervangend voorzitter van de raad- dat burgemeester Frank Petter is voorgedragen voor herbenoeming. Met de korte, openbare mededeling eindigt de vergadering, nadat Petter zijn dankwoord heeft uitgesproken. "Hier staat een trotse burgemeester", zo spreekt hij de raadsleden toe. Echtgenote Elma kijkt vanaf de tribune toe.

Per 1 september loopt de huidige zittingstermijn van zes jaar af. In 2013 kwam Petter naar Bergen op Zoom, vanuit Woudrichem waar hij op dat moment burgemeester was. Al in 2018 heeft hij aangegeven beschikbaar te zijn voor een nieuwe bestuursperiode. 

Vertrouwen

Na de korte mededeling van Akaya eindigt het officiele gedeelte en zijn er felicitaties en bloemen voor de burgemeester. "Ik zal mijn best blijven doen, om uw vertrouwen niet te beschamen", zo spreekt Petter in zijn dankwoord de gemeenteraadsleden toe. "Gisterenavond was zo'n belangrijk moment, waarbij college en raad gezamenlijk optreden." Hij doelt daarmee op de extra raadsbijeenkomst op de dag waarop Bravis bekendmaakte voor Roosendaal te kiezen bij de nieuwbouw van het ziekenhuis.

Samenwerking in de raad

Ook de wijze hoe de Bergse gemeenteraad te werk gaat, maakt hem trots. "De huidige raad heeft veel nieuwe, jonge leden die kiezen voor een vernieuwde koers". merkt Petter op. "Tegelijk zijn er de nodige senioren aanwezig die ervaring met zich meebrengen. Het is mooi te zien hoe dat met elkaar combineert en hoe er wordt samengewerkt."

Voordracht naar minister

De herbenoeming is nog geen feit. De voordracht gaat naar de Commissaris van de Koning, die het raadsbesluit overbrengt aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uiteindelijk zal de regering het besluit nemen. Burgemeestersbenoemingen en -herbenoemingen zijn een verantwoordelijkheid van de Kroon (ministerraad plus koning) maar dat is een formaliteit. De keuze van de gemeenteraad wordt vrijwel altijd overgenomen.