Burgemeester reikt geboortekoffer uit

BERGEN OP ZOOM – Maandagmiddag reikte burgemeester Frank Petter samen met Berrie de Groot, clustercommandant van het cluster West van de Brandweer Midden en West-Brabant, een geboortekoffer uit aan de ouders van Yassir Azarkan. Yassir is op 28 september in Bergen op Zoom geboren.

In de Brandpreventieweken staan dit jaar jonge gezinnen centraal omdat jonge ouders vaker elektrische apparaten gebruiken met een hoog brandrisico. Daarnaast is er in een druk gezin vaak minder tijd om na te denken over de risico´s op brand. Het thema van de landelijke Brandpreventieweken is dan ook: ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk.’

Minder bewust

Dat jonge ouders zich minder bewust zijn van het verhoogde risico op een woningbrand, wordt bevestigd door de jaarlijkse steekproef van de Nationale Brandpreventieweken. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat veertig procent van de jonge ouders het filter van de wasdroger niet na iedere droogbeurt leegt. Terwijl dit een simpel te voorkomen top drie veroorzaker is van woningbrand.

Daarnaast is het verontrustend dat de helft van de jonge ouders vooraf niet bespreekt wie bij brand welke kinderen in veiligheid brengt. René Hagen, voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken en lector brandpreventie aan de Brandweeracademie: "Je durft er écht niet over na te denken wat er gebeurt als je tijdens een brand samen buiten staat en je kind blijkt nog binnen te zijn."

Brandweer landelijk op kraambezoek

Met felicitaties en makkelijk toepasbare tips voor een brandveilige start voor jonge ouders, stapt de brandweer daarom deze maand met samenwerkingspartners door het hele land af op jonge ouders. Want ouders kunnen zelf veel doen om hun gezin tegen de risico’s van een woningbrand te beschermen. Hagen: "Bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren sluiten als je gaat slapen en testen of je de rookmelders ook nog kunt horen met de deuren dicht."

Samengevat richt de campagne zich op vier onderdelen

  • Voorkom brand. Maak apparatuur stofvrij.
  • Zorg dat je snel weet dat er brand is. Plaats (gekoppelde) rookmelders die je óók bij gesloten deuren kunt horen.
  • Weet hoe je een brand blust. En weet wanneer je brand niet moet blussen, maar je direct moet vluchten
  • Bespreek wat je doet als er brand uitbreekt. Spreek af hoe je kunt vluchten en wie welk kind in veiligheid brengt.

De campagne wordt ondersteund door voorlichtingsmateriaal en een campagne op internet, waarbij jonge ouders onder andere een levensechte brand ervaren in een online interactieve test en aan de hand van de gemaakte keuzes kennis opdoen over brandveiligheid: www.brandwondenstichting.nl/brandtest

Foto: Gemeente Bergen op Zoom