Campagnebus PvdA op tournee met ‘Bergse’ kandidaat

PvdA'er Joke de Kock staat nummer 12 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de landelijke verkiezingen. Vandaag was zij met haar team in de Bergse binnenstad om campagne te voeren. Zij werd daarbij ondersteund door lokale PvdA-politici uit Bergen op Zoom en omliggende gemeenten.

BERGEN OP ZOOM – Het is volop campagnetijd. Met nog anderhalve week te gaan tot de verkiezingen van woensdag 15 maart, draait de campagnemachine van menig landelijke partij nu op volle toeren. Zo ook bij de PvdA. Vandaag maakte de verkiezingsbus van de sociaademocraten een tour door West-Brabant. De bus deed ook de Bergse binnenstad aan, met aan boord een prominente kandidaat: Joke de Kock.

De Kock staat nummer 12 op de lijst en daarmee is zij een serieuze gegadigde voor een Kamerzetel. De Kock woont in Terheijden maar heeft Bergse 'roots': hier heeft zij haar jeugd doorgebracht, hier ging zij naar school op het Mollerlyceum. En ze is eigenlijk nog steeds een beetje Bergenaar want haar vriend heeft een flatwoning aan de Rooseveltlaan.

Dikke Boom

Rond twee uur 's middags komt het campagneteam aan bij de Dikke Boom op het Gouvernementsplein. De lokale PvdA'ers hebben een bescheiden verkiezingsstandje ingericht met folders, posters en andere 'gadgets' die als uitdelertjes grif aftrek vinden bij het passerende winkelpubliek. Met felrode jassen, sjaals en petten gaan Joke de Kock en haar team de winkelstraten door. Ze deelt rode rozen uit aan de voorbijgangers en spreekt de mensen aan, en drukt hen een foldertje in de hand.

Stemmen op een vrouw

Opvallend is dat velen maar weinig lijken te hebben met de kersverse lijsttrekker Lodewijk Asscher. Maar een Bergse kandidaat als Joke, dát blijkt veel aansprekender. "En ja, een vrouw he", zegt een oudere dame met boodschappentas. "Dat is tóch anders". Want er zijn al zoveel mannetjesputters in de politiek. Dee dame heeft haar keuze gemaakt maar voor veel anderen is dat nog onzeker. Er zijn veel zwevende kiezers waarvan sommigen twijfelen of ze überhaupt wel gaan stemmen. Ze zijn teleurgesteld in de politieke partijen. Want verkiezingen brengen beloftes met zich mee, die achteraf maar zelden worden waargemaakt. "Die inkomensafhankelijke zorgpremie, daar is in dit kabinet dus niks van terechtgekomen", zegt een man op indringende toon. "En de pensioenen zijn al tien jaar lang bevroren." De Kock en haar team proberen de twijfelaars te overtuigen om tóch naar de stembus te gaan. "Thuisblijven lost niets op. Of je nu PvdA stemt of niet… laat in elk geval je stem niet verloren gaan." Rond drie uur pakt het team de spullen weer bij elkaar en de kraam wordt leeg achtergelaten. De tour gaat weer verder: naar Steenbergen.