Caramba! Het betere bodega-gevoel vind je bij Waldolala

Tapas van het huis en antipasta uit bella Italia, zoals je die nergens anders vindt in Bergen op Zoom. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Wie het woord 'bodega' zegt, denkt aan de wijnkelders zoals die ontstonden in de jaren '60 en '70. De oudere Bergenaren herinneren zich ongetwijfeld De Moyses nog, met de bistrotafeltjes en de aardewerk kruikjes van Faisca-rosé met een kaars erin. Nog steeds zijn bodega's erg populair. Tot voor kort moest je daarvoor uitwijken naar Antwerpen of Rotterdam. Gelukkig hoeft dat niet meer. Want het alombekende Waldolala heeft de sfeer én smaak perfect te pakken. Wij van de redactie van KijkopBergenopZoom namen een kijkje en prikten een vorkje weg. Daarbij bestelden we tapas van het huis en zoals díe smaken… Caramba!

Enkele maanden geleden opende bodega Waldolala na een grondige verbouwing de deuren. Daarbij zijn veel originele details intact gelaten en aan het gebouw is letterlijk de geschiedenis van de laatste eeuwen af te lezen. Bouwfragmenten, delen van middeleeuws muurwerk en andere constructie-elementen zijn bewust in het zicht gelaten. Niet weggewerkt achter voorzetmuren of verlaagde plafonnetjes. Nee… 'what you see is what you get'. Eerlijk en robuust, nét als de keuken.

Tapas y Pinchos

We gaan voor de tapas en kiezen de Tapas y Pinchos. 'Laat je verrassen!', zo lezen we op de menukaart. Daarbij word een gevarieerd menuutje beloofd, passend bij de gekozen wijn of andere drank. En inderdaad. We krijgen een plankje voorgeschoteld met een keur aan smakelijke mediterrane hapjes: een pittig-gekruide oester, toast met in citroen gemarineerde ansjovis, Spaanse bloedworst, Steak Bruchetta op geroosterd brood en een 'gamba con huevo'… het ligt er allemaal. Overigens is het óók mogelijk extra tapas bij te bestellen (2 euro per gerechtje).

La Mancha

We kiezen voor een heerlijk koele fruitig-frisse Spaanse wijn: een Marqués de La Carrasca, samengesteld uit de Verdejo en Sauvignon Blanc. Deze komt uit La Mancha, één van de grootste wijngebieden van Spanje. We kennen deze regio vooral van Don Quichote, die er tegen de windmolens vocht. Hier aan tafel doen we het een stuk rustiger aan, en genieten van deze lichte wijn met een aroma van bloesem en appelen. We proeven een zweem van witfruit, citroen en meloen.

Antipasti

Na het verrassingsplankje maken de overstap naar de antipasti (meervoud van antipasta). En zo zijn we van Spanje in bella Italia aangekomen met een plankje van hammetjes, kazen, salami en olijf met toast en dipjes. Verrassend is de combinatie met 'Amsterdams zuur' oftwel ingemaakte uitjes.

Tapas-experience

Al met al verlaten we met een aangenaam gevoel de bodega. Waldolala heeft ons opnieuw weten te verrassen. Op een zomerse dag zoals deze, waarbij je bij deze tropische temperaturen niet aan een warme prak moet dénken, is deze tappas-experience een welkom alternatief! Eén puntje moeten we wel noemen: de website. Die is er namelijk (nog) niet. En dat is wel een gemiste kans want juist in deze zomerperiode zoeken veel mensen online naar restaurants en scrollen daarbij door de menukaarten. Desalniettemin. Voldaan en verkwikt keren we huiswaarts en kunnen bodega Waldolala van harte aanbevelen.

UPDATE: Aan een website wordt  hard gewerkt, laat mede-eigenaar Alma Wattimena weten.

  • Bodega Waldolala, Moeregrebstraat 84, 4611 JD Bergen op Zoom.
    Geopend: do t/m za vanaf 15.00 uur (tot ca 01.00 uur), zondag vanaf 13.00 uur (tot ca 22.00 uur).