CDA en GBWP willen ‘Rent a Cop’ hier gaan inzetten

BERGEN OP ZOOM – In de gemeente Gilze en Rijen is onlangs een project gelanceerd, waarbij wijkbewoners online maar ook direct aan konden geven waar volgens hen de politie eens moest controleren. Het werd een succes en volgens zowel GBWP als CDA is het een prima idee voor hier.

De raadsleden Erik Verbogt (CDA) en Paul Schut (GBWP) zijn samen een brief op gaan stellen toen ze merkten dat het experiment daar aansloeg. Het heet ‘Rent a Cop’ en zou een prima antwoord kunnen zijn op de overlast die inwoners her en der ervaren, van zaken als fout geparkeerde auto’s, snelheidsovertredingen of asociaal rijgedrag in woonwijken.

Beide fracties krijgen geregeld klachten binnen van inwoners over hinder die men ervaart van gedrag dat niet door de beugel kan. Recent nog kwamen tijdens een commissievergadering de zorgen en gebrek aan veiligheidsgevoel weer eens ter sprake, alsmede de beperkte zichtbaarheid van de politie. Ook de wijze waarop meldingen van overlast worden afgehandeld laat nog altijd te wensen over, aldus de briefschrijvers.

Meerdere pluspunten

Schut en Verbogt zien kansen in het ‘Rent a Cop’ project, waarbij wijkbewoners via e-mail, Twitter of persoonlijk aan kunnen geven waar ze controles willen zien hun buurt. Meer direct contact tussen inwoners en politie zou bovendien zorgen voor een beter beeld van de wijkproblematiek. Het idee is de afgelopen jaren in meerdere gemeenten en wijken succesvol geweest, melden de raadsleden. Niet alleen omdat overlast werd aangepakt maar tevens omdat de verhouding tussen burgers en politie verbeterde. Aan het college nu de vraag om te gaan bespreken of dit ook in Bergen op Zoom kan worden ingevoerd.

Afbeelding: Pixabay / Peggy & Marco Lachmann-Anke