CDA: Koester oude bomen in plaats van ze onnodig te kappen

BERGEN OP ZOOM – Raadslid Erik Verbogt maakt zich sterk voor het behoud van een aantal oude wilgen aan ’t Laag. Die staan op de nominatie gekapt te worden maar volgens de groenspecialist is dat, op één zieke boom na, nergens voor nodig.

De voormalige knotbomen sieren het landschap, vindt het CDA, en hebben daarmee een waardevolle rol. Er zijn echter op zes oude wilgen oranje stippen aangebracht, ontdekte Verbogt. Dat betekent dat het voornemen is ze te rooien en daar snapt hij niets van. Slechts één van de oude reuzen is ziek, want aangetast door de dikrandtonderzwam. “Die zal inderdaad niet lang meer te leven hebben”, bevestigt het raadslid.

De andere vijf zijn echter gezond, al breken er wel wat takken af. Dat komt volgens de bomenkenner omdat de wilgen al lang niet meer geknot zijn, waardoor nieuw hout niet zo sterk is. Dat het ooit knotbomen waren valt amper nog op, omdat het al zo lang geleden is dat ze werden bijgehouden. Ze mankeren echter helemaal niets.

Nieuwe knotwilgen erbij

Verbogt schrijft: “Het CDA vindt dat we oude bomen moeten koesteren en zeker bomen met zo’n landschappelijk hoge waarde.” Zijn fractie vindt niet alleen dat de vijf gezonde wilgen moeten blijven staan, ze dienen voortaan ook weer bijgehouden te worden. Nu terugzagen tot een hoogte van twee meter, stelt het raadslid voor, en voortaan eens in de drie jaar knotten. Zijn partij wil zelfs dat er nieuwe knotwilgen langs ’t Laag bij komen, zodat wanneer de oude wilgen écht op zijn de nieuwe ook al fraai ogen.

Foto’s: Erik Verbogt, CDA