Circus Herman Renz verwondert jong en oud

BERGEN OP ZOOM – Het circus is in de stad… deze week is rondreizend Circus Herman Renz neergestreken in Bergen op Zoom. Nog tot en met 30 augustus kunnen bezoekers terrecht op de Kiek, daarna pakt het gezelschap weer in en trekt door naar de volgende bestemming. KijkopBergenopZoom.nl woonde de voorstelling bij van dinsdagavond en maakte een sfeerreportage.

Circus Herman Renz is nostalgie. Herinnerend aan een sfeer van lang geleden toen de komst van een circus in een dorp of stad een vrijwel ongekende sensatie was. Een circus opende het venster op de wereld in een tijd zonder radio of tv, laat staan social media en internet. Oosterse danseressen, exotische dieren, actrobatenkunsten, schelmenstreken en de zinsbegoochelingen… een bezoek aan het circus is een stap in een andere dimensie.

Koffie, thee, limonade

Die sfeer weet Circus Herman Renz perfect neer te zetten. Het begint al bij de binnenkomst: je koopt het kaartje aan de 'caisse' (hoewel de meesten via internet vóóraf de tickets bestellen) en komt vervolgens in de voortent. Een draaimolentje, de snoeptent, een uitstalling met hotdogs en popcorn. En natuurlijk de koffie, thee, limonade… het is er allemaal. Nostalgisch aangekleed, met opschriften in sierlijke letters.

Hooggeëerd publiek

En dan… de entree naar de grote tent. Negen rijen zitplaatsen rondom de piste: vooraan de 'loges' en achteraan de 'stalles'. De tent stroomt langzaam vol met bezoekers, voornamelijk ouders met kinderen. Om acht uur stipt dempt het licht en kondigt de spreekstalmeester de voorstelling aan. Lichteffecten, circusmuziek, het donkerrode veloursgordijn wordt opgetrokken… en de artiesten presenteren zich aan het hooggeëerd publiek.
De kinderen op de voorste rij kijken met open mond toe als de clowns hun grappen en grollen vertonen en een acrobate aan de trapeze zwiert. Een jongetje van pakweg zes jaar oud houdt een Haribo-snoepje minutenlang voor de geopende mond en valt zichtbaar van de ene verbazing in de andere.

Truc met de kist

Een sinister ogende goochelaar toont klassieke acts -het meisje in de doorgezaagde kist- en de omstanders mogen controleren of de metalen messen écht zijn. En dat zijn ze, zo kan ook de verslaggever constateren. Met een geoefende handbeweging steekt de illusionist acht van deze metaalschijven in de kast, waarin zich een hooggehakte schone bevindt. Een 'aaahhh' gaat door het publiek… dan klinkt tromgeroffel, het doek wordt van de kist gehaald, het licht wakkert aan: en wég is de jongedame. Applaus, enthousiasme en bewonderende blikken van jong én oud. Een act die vele generaties achtereen tot verwondering heeft gebracht. En vanavond ook weer, in Bergen op Zoom.

Circus Herman Renz is circus zoals een circus hoort te zijn. Met acrobaten, clowns en dieren. Géén zielige tijgers of leeuwen, wél blije lama's en trotse dressuurpaarden. Gelukkig maar. Want een circus zonder dieren is geen écht circus…

Tekst: Han Verbeem

Foto: Hans-Jorg van Broekhoven

Voor het complete foto-album van Circus Herman Renz, klik hier