College akkoord met woonverblijf arbeidsmigranten Brechterhoeflaan

Op het terrein aan de Brechterhoeflaan, dat nu nog een bedrijfsbestemming heeft, komen 12 woonunits voor arbeidsmigranten. De directe omwonenden ontvangen per brief een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst van aanstaande maandag. (Tekst: Han Verbeem. Afbeelding: gemeente Bergen op Zoom / Hopmans BV)

BERGEN OP ZOOM – Het college van B&W heeft projectontwikkelaar Hopmans BV toestemming gegeven voor de bouw van twaalf verblijfseenheden voor arbeidsmigranten, aan de Brechterhoeflaan in Gageldonk-Oost. Maandag worden de directe omwonenden geïnformeerd en is er dezelfde avond nog een informatiebijeenkomst over de bouwplannen. Zij worden per brief hiervoor uitgenodigd.

De projectontwikkelaar heeft begin dit jaar bij de gemeente een plan ingediend voor de woonunits. Het college heeft onlangs besloten hier in principe medewerking aan te verlenen; de gemeenteraad zal nog het uiteindelijke akkoord moeten geven. Het zou gaan om een braakliggend perceel dat ligt aan de Brechterhoeflaan en is gelegen tussen de Laagsehoeflaan en Biesgaard.

Twaalf wooneenheden met 48 slaapplaatsen

"De ontwikkelende partij wil er een gebouw neerzetten dat 12 wooneenheden met elk vier éénpersoons-slaapkamers bevat", zo heeft het college vrijdag laten weten. "Elke wooneenheid heeft een eigen woonkamer met keuken, badkamer en toilet." In totaal worden zodoende 48 slaapplaatsen gecreëerd. Het achterterrein is met groen omzoomd en bevat zo’n 30 parkeerplaatsen, een gemeenschappelijke buitenruimte en 12 bergingen. Aan de voorzijde worden nog eens 5 parkeerplaatsen gerealiseerd." Er vindt een professioneel beheer en eigen toezicht plaats door de verhuurder, aldus het college.

Job-lodges

Het gaat om zogeheten 'job-lodges'. De realisatie van dergelijke units past volgens het college binnen het beleid van de gemeente Bergen op Zoom. "Dit beleid voorziet er in om groepen tijdelijk verblijvende arbeidsmigranten te huisvesten in job-lodges, ter vervanging van slechte huisvestingsplekken. De locatie kent een goede bereikbaarheid vanwege de ligging nabij de wijkontsluitingswegen Gagelboslaan en Rooseveltlaan." Sinds 2011 zijn op diverse plaatsen job-lodges ontwikkeld en het college zegt daarmee 'goede ervaringen te hebben'.

Aanpassing bestemmingsplan

Het terrein is in de jaren '70 aangelegd als parkeervoorziening van een toenmalige discountsupermarkt. Nadien nam een autobedrijf het buitenterrein in gebruik. Binnen het huidige bestemmingsplan Gageldonk-Oost heeft het terrein een bedrijfsbestemming. Daarom zal een bestemmingswijziging nodig zijn. Een omgevingsvergunning is er nog niet; deze wordt door de initiatiefnemer wordt binnenkort een omgevingsvergunning aangevraagd, aldus de gemeente. Het college zegt 'strenge waarborgen vast te leggen voor een goede leefbaarheid en om overlast voor de omgeving te voorkomen'.