College haakt aan bij massaclaim truckfabrikanten

BERGEN OP ZOOM – Net als vele andere afnemers heeft de gemeente Bergen op Zoom tussen 1997 en 2010 flink teveel betaald voor de aanschaf van enkele trucks, in dit geval bestemd als brandweerwagens. Kartelafspraken onder truckfabrikanten bleken de verkoopprijzen kunstmatig hoog te houden. Onze gemeente sluit aan bij een massaclaim tegen de betreffende producenten.

Volgens gemeentewoordvoerder Erwin Stander gaat het om enkele tienduizenden euro’s voor Bergen op Zoom. Daarom heeft het college besloten deel te nemen aan de massaclaim. Waar overigens zeker niet alleen gemeenten in zijn vertegenwoordigd, er zijn toentertijd tevens vuilniswagens voor te hoge bedragen verkocht dus ook afvalverwerkers voelen zich benadeeld.

Boete

Al in 2016 oordeelde de Europese Commissie dat de betreffende vrachtwagenfabrikanten middels kartelvorming te veel hadden berekend. Het ging om Daimler, DAF, Scania, MAN, Iveco en Volvo/Renault. Ze kregen een boete opgelegd en er werd door een aantal benadeelde partijen, waaronder dus de nodige Nederlandse gemeenten, een massaclaim voorbereid. Daar sluit Bergen op Zoom nu bij aan, in de hoop de teveel betaalde bedragen alsnog terug te krijgen. Ook de nodige bedrijven hebben claims ingediend vanwege hetzelfde feit.