College kiest voor harde aanpak straatbedelaarij

Armoede en bedelen op straat neemt hand over hand toe. (Archieffoto: Pixabay / W. van de Rydt)

BERGEN OP ZOOM – De gemeente gaat de toenemende overlast van straatbedelaars aanpakken. Vanmorgen maakte wethouder Patrick van der Velden bekend dat er verbodsgebieden aangewezen worden waar het verboden is om aan de weg of in publieke gebouwen om geld of goederen te bedelen. Daarop gaat vervolgens gehandhaafd worden. En dat zou hard nodig zijn; volgens de lokale bewindsman neemt de overlast door bedelaars hand over hand toe en de probleemgebieden worden nu in kaart gebracht.

Het is een schrijnend teken, dat in een tijd van een groeiende economie juist het aantal bedelaars op straat toeneemt. In veel gevallen gaat het om dak- en thuislozen. Daarnaast zijn er echter ook 'beroepsbedelaars' die zich opdringerig gedragen. Voor ondernemers, voorbijgangers en bezoekers van openbare gebouwen wordt het bedelen als overlast ervaren. Dat is reden voor het college om een aantal verbodsstraten aan te wijzen. De gemeenteraad heeft dit eerder via een wijziging van de APV al mogelijk gemaakt. Volgens Van der Velden gaat het om een gebied dat zich nagenoeg uitstrekt over het gehele binnenstadsgebied, inclusief het station. Maar ook bij ingangen van supermarkten staan straatbedelaars.

Geen gemeentedekkend verbod

Volgens de wethouder is het niet mogelijk om voor de volledige gemeente een verbod af te kondigen. "Dat staat de algemene verordening niet toe", aldus Van der Velden. Daarom wordt gekeken naar deelgebieden en probleemstraten. Overigens worden de verbodszones regelmatig geactualiseerd, zo heeft de wethouder toegezegd. Ondernemers en bewoners die in hun straat overlast ondervinden, kunnen dit melden bij de gemeente en dan wordt gekeken of ook daar een verbodsbepaling nodig is.