College tast diep in de buidel voor IRS-pand: 3,24 miljoen

Het IRS-gebouw staat sinds een jaar leeg. In januari maakte de gemeente al plannen bekend om  het pand aan te kopen. Nu is het nog in eigendom van suikerproducent Cosun.

BERGEN OP ZOOM –  De ombouw van het voormalige IRS-pand aan de Van Konijnenburgweg tot agrofoodcentrum gaat de gemeente in totaal 3,24 miljoen euro kosten. Dat heeft het college van B&W vanmiddag besloten, nog tijdens het politieke zomerreces. De kosten zijn voor de aanschaf van het pand (2,16 miljoen) maar ook voor de verbouwingskosten (9 ton) én voor promotionele activiteiten van het nieuwe centrum (1,75 ton). De Bergse gemeenteraad zal op 23 augustus de miljoeneninvestering moeten goedkeuren; de fractievoorzitters zijn echter al vóór het zomerreces over de kosten geïnformeerd tijdens een ingelaste presidiumbijeenkomst.

Het nieuwe Agrofoodcentrum moet onderdak bieden aan onderwijs- en researchfaciliteiten waaraan ook het bedrijfsleven participeert. Het zal een 'broedplaats' worden voor onder meer biobased en duurzame groene initiatieven. Zo zal de HAS Hogeschool zich in het pand vestigen, met voorzieningen gericht op afstudeerders. Maar ook MBO-studenten kunnen in het centrum terecht, evenals leerlingen van RSG 't Rijks, zo is de bedoeling. In elk geval zullen leerlingen van Zoomvliet Studio vanaf het nieuwe schooljaar hun intrek nemen in het pand, in afwachting van de vertraagde oplevering van de nieuwbouw in het Eventum.

Op de kaart

Met de investeringsplannen wil het college de gemeente Bergen op Zoom nadrukkelijker op de kaart zetten als onderwijsstad en als kenniscentrum in de groene economie. Ook het bedrijfsleven zal met geld over de brug komen. Onduidelijk is echter, wat de bijdrage van de HAS zal zijn; de hbo-onderwijsinstelling uit Den Bosch verkeert in financieel zwaar weer, en een woordvoerdster gaf eerder al aan dat de HAS vooral in 'kennis en menskracht' zal investeren.