Column: Bezopen gedrag, ook in Dry January

Volkan heeft met groeiende verbazing aangezien hoe mensen soms reageren op het leed van anderen. Hij wijdt er een column aan die er niet om liegt!

Bezopen gedrag, ook in Dry January

Ik heb Dry January twee dagen volgehouden. Ik vind winterbieren gewoon ontzettend lekker. Mijn omgeving is overduidelijk ook niet nuchter gebleven, heb het gevoel dat ik omgeven wordt door mensen onder invloed van een nieuw soort drugs: de ego-pil.

Door: Volkan Tasdan

Als er jonge mensen in mijn omgeving overlijden blijft het mij heel lang bij. Binnen een relatief korte tijd zijn er drie jongeren overleden. Vermist en teruggevonden in het water of aan de kant van een snelweg. Het enige dat wij dan behoren te doen is rouwen, medeleven tonen en bidden dat het nooit meer gebeurd. Maar dit blijkt moeilijk te zijn als je onder invloed bent van de ego-pil.

De nabestaanden van één van de slachtoffers is een fundraise actie gestart omdat zij het niet breed hebben. Zij willen een waardige afscheid organiseren voor hun dierbare. Mensen keurden het af, verbijsterd dat zij geld willen inzamelen. Ze reageren vanuit de ik-vorm. "Ik heb wel een uitvaartverzekering", "Ik zou als ouder wel beter weten", "Ik vind het raar dat de zus van het slachtoffer om geld vraagt"… Er is iemand overleden verdomme! Niet jij maar ouders, een broertje of zusje, partners en andere naasten gaan nu een zware tijd tegemoet. Liefde die geen mededogen kent is egoïsme. We behoren liefde te geven aan nabestaanden.

Toen er twee lichamen werden gevonden aan de kant van de snelweg zaten alle astro-tv fanatiekelingen weer klaar met hun reacties: “Ze reden vast te hard”, “De chauffeur keek vast op zijn telefoon”. Als klap op de vuurpijl werd het feit dat vanuit heel Nederland mensen naar de Bergse moskee kwamen om te bidden voor de jongens, door bepaalde mensen bekritiseert met xenofobische uitlatingen. Er zijn jongeren overleden en wij maken er een politieke discussie van. Toon liefde of respect, of houd je mond.

Laten we van Dry January maar een maand maken waarin het verboden wordt voor gevoelloze egotrippers om zich te mengen in discussies. Mijn oprechte deelneming voor alle nabestaanden, ik hoop dat ze een mooie plek in de sterrenhemel krijgen.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl