Column: De laatste lusten voor de lasten

De laatste lusten voor de lasten

Na de Vastenavendperiode zou men eigenlijk moeten vasten. Ik heb geen idee hoeveel mensen dat ook daadwerkelijk doen, maar het is goed dat er dit weekend een volksfeest gaat losbarsten waarbij vrije spot, grenzeloze liefde, uitbundigheid en vertier op de agenda staan.

Door: Volkan Tasdan

Traditioneel gezien ging men feesten voordat men moest vasten, waarbij discipline, dankbaarheid, respect en soberheid de boventoon voerden. Tegenwoordig is de Vastenavend mijns inziens vooral hard nodig ter compensatie van ondankbaarheid, disrespect en haat.

Als je op Aswoensdag wakker wordt uit je roes, zul je direct geconfronteerd worden met de gepassioneerde strijd tussen politici om stemmen te winnen tijdens de waterschapsverkiezingen. Een strijd die niet meer gaat om de waterschappen maar eerder een aanval is op de gevestigde orde. Partijen zijn bevolkingsgroepen nu al tegen elkaar aan het opzetten. Amerikaanse taferelen, niet alleen inhoudelijk, maar ook op posters waarop lijsttrekkers met een geoefende glimlach en Instagram filter stralen boven een goedkope slogan.

Tevens zul je weer van alles lezen en horen over de mensen in het onderwijs, die willen dat de overheid nog meer geld steekt in hun ambacht. Meer geld, meer middelen, minder werkdruk, meer staken!

Onder de laatste Vastenavendfoto op social media zul je berichten lezen van boze mensen over de vaste lasten die weer omhoog gaan, over dat alles alsmaar duurder wordt en we net het hoofd boven water kunnen houden. Alhoewel er voor Leutneutbonnen stiekem altijd wel een potje is.

Deze botsingen, zorgen, problemen en razernij zijn allemaal lasten, we zouden het niet kunnen dragen zonder een periode vol van intense liefde, blijdschap, genot en plezier. Als we dan toch niet meer vasten, laten we het dan 'Lastenavend' noemen. Een kleurrijke periode, voordat we weer ten onder gaan aan de negatieve, grijze sleur.

Agge mar leut et!  Geniet van elke seconde beste Krabbe!

Columns en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl