Lichtjes bij oorlogsgraven krijgt een vervolg

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen week is besloten dat er ook in 2019 een herdenking komt bij de oorlogsgraven van Bergen op zoom. Deze zal wederom weer plaats vinden op Kerstavond. Het idee is om de lichtjes deze keer geheel door jongeren te laten plaatsen.

De organisatie van de lichtjesavond wil dit graag opnieuw op zich nemen maar heeft zich wel als doel gesteld om de ruim 2400 kaarsjes komende keer te laten plaatsen door leerlingen van de middelbare scholen in Bergen op zoom. Dit om jongeren nog meer te betrekken bij het herdenken en herinneren van die gebeurtenissen.

De organisatie zal verder hetzelfde blijven, benadrukt Joris Völker. Hij is woordvoerder en mede-initiatiefnemer van de lichtjes. Er is een vaste werkgroep ontstaan, die ondersteund wordt door Rotaryclubs De Brabantse wal en Noord. De eerste vervolggesprekken met de gemeente en Stichting 75 jaar Bevrijding Brabantse wal hebben al plaats gevonden. Iedereen wil maar één ding, meldt Völker: Dat het weer een mooie herdenking wordt, waarbij de waardering voor onze vrijheid wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

In stilte toch iets vertellen

In 2017 werd voor het eerst op kleine schaal deze activiteit georganiseerd door jean-Jacques van Giels. In 2018 hebben Gerard Worm en Joris Völker een vaste werkgroep opgericht om zo bij alle graven kaarsjes te kunnen laten branden. Voor 2019 hebben al veel vrijwilligers en bedrijven hun medewerking toegezegd. "We gaan proberen het nog indrukwekkender te maken",  aldus Völker. "Naast leerlingen willen we ook meer veteranen erbij betrekken. Het verhaal van deze mannen moet verteld blijven worden. Maar we blijven vooral in stilte herdenken."