Column: Een remedie tegen de hufters

Een remedie tegen de hufters

Terwijl ik na mijn werkdag het meesterwerk ‘Fuck evil, spread love’ van IWAZ bekeek, dacht ik even terug aan het moment dat ik vanuit het vierkantje de grote markt opliep en daar een jongeman zag schelden tegen de voormalige pinautomaten alsof hij net zijn laatste spaarcenten had vergokt. Hij gaf de gemeente de schuld van het feit dat hij nu 100 meter moest doorlopen om te pinnen. Iemand de schuld geven, beledigen en verlagen is hot. Verhuftering is de nieuwe liefde.

Door: Volkan Tasdan

Als ik het op macro niveau bekijk is het aan de orde van de dag. Johan Derksen voegt nog een gouden randje toe aan zijn titel 'TV-hufter' door homofobe uitspraken te doen, de afgelopen week stond het nieuws vol van verhalen over de toegenomen agressie tegenover leraren en een kinderfeest is gedegradeerd tot een schreeuwcompetitie. Tel daarbij op de onmenselijke uitspraken op social media na het drama in Oss en dan kun je makkelijk concluderen dat verhuftering routine is geworden.

Verhuftering is van alle tijden en overal. Het hangt samen met de bril die je opzet. Alleen lijkt het nu net alsof de huftercommunity een soort competitie heeft georganiseerd over wie het snelst en het hardst wangedrag kan vertonen. Nee, dit heeft niets te maken met de zogenaamd normloze jeugd van tegenwoordig. Het gaat om volwassenen die naar alle waarschijnlijkheid de jeugd inspireren om zich normloos te ontwikkelen. Door de opkomst van de hufter worden er al programma’s gemaakt (Hufterproof is er één van) en op social media worden hufters zelfs geromantiseerd en aangemoedigd met likes.

Hoe kun je de verhuftering tegengaan? Zoals ik al eerder aangaf is het aanpassen van je referentiekader al een grote stap in de goede richting. Maar de bestrijding is allang in gang gezet. De sociale controle. Formeel en informeel, in real life en social media opereren verschillende mensen als opvoeders, docenten en pedagogen. Stimuleer dan ook even die mensen om zich te verdiepen in magistrale kunstwerken als die van IWAZ en het verspreiden van liefde is dan slechts een kwestie van tijd. Want liefde is iets meer geven dan nemen. Fuck evil, spread love!

Columns betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl