Column: Het komt allemaal door hun!

Het komt allemaal door hun!

De laatste maanden zit ik steeds vaker met popcorn op mijn schoot discussies op social media te volgen. Heerlijk! Alleen treedt er een vorm van verschraling op, omdat bijna alle onderwerpen binnen no-time opeens over ‘wij-en-zij’ gaan. Een cultuur clash, zelfs als het artikel gaat over steelpannen.

Steelpannen? Ja, een opmerking van iemand dat die uit Marokko komen, vandaar ‘steel-pannen’. Direct reageert een Marokkaanse Facebookgebruiker daarop en na vier opmerkingen gaat het over racisme, Thierry Baudet, berggeiten en de IS. Wat een steelpan al niet kan veroorzaken.

Door: Volkan Tasdan

Dit stuk gaat niet over de discussie wie er goed of fout zit, dan krijg je schoolplein-taferelen over wie er wel of niet begon. Nee, wat mij fascineert is de zoektocht en behoefte van mensen om iets te vinden waarmee je andermans afkomst, normen, waarden en gewoonten kunt vernederen.

Duitsland mag het EK-voetbal organiseren. Onder het artikel moest je zeker vijf minuten scrollen tot je een bericht kon vinden over voetbal. Het ging voornamelijk dat Turkije niet bij Europa hoort, dat ze nu lekker niet kunnen toeteren, dat het een aanval is op de islam, dat Merkel een nazi is en dat Nederlanders schijnheilig zijn omdat ze wel een broodje döner eten. Als positivo is het eerste dat opvalt, de creativiteit van mensen. Hoe krijgen ze het voor elkaar!

Stel je voor, een artikel over een drempel die onlangs geplaatst is op een kruising.

Deze mensen zijn tot het volgende in staat: Drempels! Het is allemaal de schuld van bepaalde etnische minderheden die steeds roekelozer gaan rijden vanwege het getoeter en dus de gemeente, correctie, de zakkenvullers, drempels plaatsen waardoor de Nederlandse bevolking niet vrijuit auto kan rijden en als we dat wel doen schrijft Erdogan boetes uit want hij heeft invloed op ons rechtssysteem vanwege zijn lange arm.

Met als respons; drempels zijn verzonnen door zionisten! Nederlanders plaatsen expres drempels om te provoceren, het is een aanval op onze cultuur en Rutte is een racist!

Dit is inhoudelijk een fantastische samenvatting van de gemiddelde gesprekken op social media. Al zou het over tekenfilms, wc-brillen of stoeptegels gaan, even scrollen en er is weer een cultuur-clash gaande.

Waarom is dat toch, die behoeften aan haat, slachtofferrollen, wij-zij verwijzingen en polarisatie. Zijn het freudiaanse frustratie uitingen? Weten we niet meer hoe sociale cohesie gerealiseerd kan worden?

Als ik dit lang blijf volgen word ik er ongelukkig van, dus ik verbloem het maar als een soort voetbalcompetitie. Het zijn gewoon verschillende ploegen die duidelijk willen maken dat ze de beste zijn door hun club kleuren te beschermen, leuzen roepen en de tegenstander verlagen. Als het tegenzit gaan ze verzet tonen tegen degene die het voor het zeggen heeft. En in wat voor toestand de ploeg ook verkeert, altijd fanatiek en loyaal blijven en geen fout toegeven maar de schuld bij de ander leggen.

Trouwens, over voetbal gesproken: Waarom maken Nederlanders en Turken ruzie over het EK in Duitsland? Laten we eerst weer zorgen dat wij ons weer een keer plaatsen voor een eindtoernooi, en dan gezellig samen elkaars land supporteren, veel gezelliger.

Columns vertegenwoordigen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl