Column: Lang leve de tolerantie!

Lang leve de tolerantie!

Toen ik aan de kassa stond van een populaire speelgoedwinkel, werd ik aangekeken door een zenuwachtige verkoper met een lolly in zijn hand. Of mijn zoontje een lolly wilde? Gevolgd door: “Hij is halal, er zitten geen verboden middelen in voor uw geloof”. Ik wilde uitleggen dat mijn zoontje christelijk wordt opgevoed door mijn vrouw, maar in plaats daarvan stond ik verstijfd te denken aan de tolerantie in dit land.

Door: Volkan Tasdan

Het lijkt vanzelfsprekend, rekening houden met elkanders achtergrond, religie en tradities. Maar zo vanzelfsprekend is dat tegenwoordig helemaal niet. Wat een land! Met alles probeert men rekening te houden, waar je ook vandaan komt.

Als docent geef ik mijn leerlingen altijd mee dat, als ik hen vrij laat om te werken aan hun opdracht , zij geen misbruik daarvan moeten maken door met andere dingen bezig te zijn. Anders volgt er een zware sanctie. Maar mocht het zover zijn dat er in Nederland misbruikt wordt gemaakt van vrijheden, zelf dan komt het fenomeen tolerantie om de hoek kijken. Niet te zwaar straffen, maar uitzoeken waar het fout is gegaan. Moeten wij deze respectvolle houding toejuichen? Natuurlijk ! Maar wat als juist daarom men steeds meer misbruik maakt van de situatie? Dat houdt je niet tegen, nergens.

Tolerantie is dat je iemand respecteert, juist als je het niet eens bent met diegene. Daarom is het een perfect medicijn bij meningsverschillen. Misschien is daarom juist het vasthouden aan verdraagzaamheid de eerste stap richting het tegengaan van misbruik van onze vrijheden. Denk daar eens over na, terwijl je dit weekend je laat meeslepen door de prachtige jazz melodieën tijdens JazzBoZ. Dat ga ik ook doen, nadat ik die jongen in de speelgoedshop heb getrakteerd op een lolly als dank voor deze openbaring.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl