Column: NIMBY en NIVEA

NIMBY en NIVEA

Tijdens mijn bezoek aan een echte sklep, oftewel 'winkel' in het Pools, koop ik altijd een blikje Tyskie, Poolse pils. Deze dronk ik laatst nog na een reuze polonaise voor het goede doel, die ik had georganiseerd om geld in te zamelen voor het vergeten kind. Heerlijk, de van origine Poolse polonaise afsluiten met een Pools pilsje.

Door: Volkan Tasdan

Nou ben ik niet zo van het hokjescultuur en al helemaal niet van het generaliseren. Misschien omdat ik heel veel ijverige Surinamers, hard werkende Antillianen, sympathieke Marokkanen en vlekkeloos Nederlands sprekende Turken ken. Tevens geniet ik van elke minuut die ik doorbreng met mijn Poolse vrienden. Het is dan toch even schrikken als je leest dat de buurtbewoners van Gageldonk erg gesteld zijn op NIVEA: Niet In Mijn Voortuin En Achtertuin. Ook wel bekend als het NIMBY-effect: Not In My BackYard.

Onze gemeente heeft de plannen bekend gemaakt voor de 'Job-lodges': een appartementen-complex dat straks in Gageldonk plaats biedt aan in totaal 48 Oost-Europese arbeidsmigranten. Tijdens de informatieavond voor de omwonenden was er een duidelijke clash tussen de twee partijen. Daar waar de gemeente wijst op de ideale kans om hen te laten integreren, zijn de buurtbewoners bang voor overlast en een waardevermindering voor hun woningen. Zij hebben waarschijnlijk alle 48 mensen gesproken en geanalyseerd, want anders moet je toch echt over de skills van Jomanda beschikken om deze uitspraken te kunnen doen. Wekelijks worden wij geconfronteerd met de angst-maatschappij. Dat hebben wij niet in de hand, duidelijk.

Daar bleef het niet bij. Men is, mijns inziens, terecht boos dat het plan al in een vergevorderd stadium is en inspraak op de plannen leek die avond al een onmogelijke opgave voor de buurtbewoners. Toch even terugspoelen…

Waardevermindering? Overlast? Naast het feit dat het creëeren van doemscenario’s óók schadelijk kan zijn voor eenieder, is het insinueren dat deze migranten de boel komen verzieken echt een onmenselijke gedachte. Edoch, de genuanceerde criticasters hebben netjes de angst en woede verpakt in vragen over de parkeergelegenheid en mogelijke logistieke problemen. Allemaal erg begrijpelijk, maar of deze migranten nou wel of niet komen genieten van de prachtige leefomgeving van Gageldonk-Oost, misschien is het een goed idee om de schetsen die de gemeente heeft gemaakt te beïnvloeden in plaats van angstig te schreeuwen. Zij laten ons de bakstenen zien, wij mogen bepalen hoe het cement wordt gelegd. Er komen mensen hier om te werken, niet om de sfeer te verpesten. Biedt hen een blikje Tyskie aan, drink samen, praat met elkaar en dans de polonaise om deze mooie ontwikkeling te vieren.

Columns vertegenwoordigen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl