Column: Oorlog der wanhoop

Oorlog der wanhoop

Nog voordat de intocht begon was het al raak. Twee kampen schreeuwen weer over en weer omdat ze hun gelijk willen krijgen. Wanhopig komen alle opgekropte frustraties er weer uit. Een jaar lang niks durven zeggen mondt weer eens uit in totale drama's. Het Sinterklaasfeest wordt gebruikt als dekmantel om alle narcistische uitlatingen los te laten.

Door: Volkan Tasdan

De één vindt het racisme en schreeuwt het van de daken, de ander vindt het racisme maar vindt wel dat er ook zwarte pieten mogen zijn. Weer een ander vindt het racisme en om dat aan te tonen moet je tijdens het feest de orde verstoren, maar er zijn ook mensen die het racistisch vinden en ordeverstoring te ver vinden gaan.

Zo zijn er ook mensen die het zien als een traditie waar je dus met je poten van af moet blijven, de ander vindt het een traditie maar begrijpt ook wel dat tijden veranderen. Een ander vindt het een traditie dus moet je wegen blokkeren, maar er zijn ook mensen die zwarte piet gewoon leuker vinden dan de stroopwafel of roetveegpiet.

Iedereen vindt wel iets, iedereen bekijkt het vanuit een andere referentiekader. Volwassenen worden kinderen. Je ziet het aan alles! Niet om kunnen gaan met veranderingen maar ook niet met meningsverschillen. Xenofobische uitlatingen overal, opgekropte racistische gedachten worden geromantiseerd gebracht door herhaaldelijk te noemen dat het een traditioneel kinderfeest is en mensen die het racistisch vinden doen gewelddadige uitspraken naar kinderen toe waar je bang van wordt.

Kinderen zijn van nature niet racistisch. Ze zijn beïnvloedbaar door socialisatoren zoals ouders, omgeving, school et cetera. Als ik de voor en tegenstanders los zie gaan tijdens de intocht maak ik me niet meer druk om hoe racistisch kinderen wel niet worden van zwarte Piet. Ik vraag me vooral af hoe agressief en angstig ze worden van het allemaal moeten aanschouwen van deze mensonterende taferelen.

Als we alle kinderen een leuk kinderfeest gunnen, moeten we open staan voor wat de wens is van de nieuwe generatie. Als dat een aanpassing van huidskleur is, het zij zo. Dat heeft niets met een inbreuk op de traditie te maken maar alles met verandering van tijd en de blik op onze samenleving. Niemand mag zich gekwetst voelen. Als je maar blijft schreeuwen dat een kinderfeest niet verstoord moet worden, begin dan bij de basis. Stop met schreeuwen.

Columns betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl