Column: Rutte-momentjes…

Rutte-Momentjes

Toen ik een tijdje geleden las dat er een HBO in Bergen op Zoom zou komen wist ik zeker: dit is weer een Rutte-momentje, er komt geen HBO. Maar het idee was wel lekker. De Ruttiaanse samenleving is een feit.

Rutte-momentjes zie je terug op verschillende niveaus. Op micro niveau, ik bedoel, hoe vaak gebruik jij een leugentje voor eigen bestwil? Moet kunnen toch? Vooral als je er zelf beter van wordt. Het is jouw beurt in een café om een rondje te geven, als de glazen bijna leeg zijn moet je opeens heel lang naar het toilet, scheelt toch weer twee tientjes!

Maar vooral op macro niveau zie je ons Rutteficeren, de samenleving als geheel. We nemen afstand van alles wat kan bijdragen aan de sociale cohesie. Het is mijn leven, mijn portemonnee, degene die het minder heeft, heeft het er zelf naar gemaakt, eigen schuld!

Na de zoveelste wetsovertreding van een groep die gecategoriseerd mag worden tot een etnische minderheid, blijft men in het openbaar roepen dat het incidenten zijn. En ze niets hebben tegen de aanwezigheid van deze mensen, maar achter het schermpje van de telefoontjes roepen velen anoniem dat Nederland naar de klote wordt geholpen. Met een stalen glimlach roepen dat het goed gaat maar ondertussen in de achterkamertjes worstelen met de waarheid: Rutte-style.

Maar Rutte-momentjes kunnen ook heel mooi zijn. Onze minister-president wordt door alle tegenwind de vijver in geduwd maar als hij er zoals altijd weer uitklimt, zeurt hij niet en telt hij de vissen en oesters die hij dan in zijn zakken heeft zitten. Hoeveel tegenslagen je ook krijgt, probeer er een voordeel uit te halen. Wees eerlijk, val en sta sterker op, net als Rutte, maar doe het samen, met iedereen. Dat kan in Nederland, die kansen heb je.

Hoe zou jij je voelen als jij overal de schuld van krijgt terwijl je goede bedoelingen hebt? Juist.

Als wij daadwerkelijk een aversie hebben tegen de minister president, moeten wij niet zijn zwakke eigenschappen kopiëren maar hem laten zien hoe het ook kan. Niet met een geel hesje of social media politiek, maar als een samenleving die weet waar ze over praten en alles samen doet.

Columns betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl