Column: ‘Speeltuin-politici opgelet!’

Speeltuin-politici opgelet!

Net voordat ik een ijsje voor mijn zoontje wilde bestellen in onze Stadsspeeltuin Van Glymes, vroeg Timmeke wat er op het muurtje stond onder de prijslijst. 'No Spang', viel er te lezen. Hoe moet ik een kind van vier, dat ik probeer Algemeen Beschaafd Nederlands bij te brengen, uitleggen dat er iets is als straattaal, die hij straks op de basisschool nooit terug zal zien in zijn Jip en Janneke boekjes?' Pedagogisch onverantwoord zei ik: “Is niks Timmie.” En eigenlijk gaf ik daarmee letterlijk gezien het juiste antwoord. Dat is wat 'No Spang' betekent: 'Niks aan de hand, geen zorgen.'

Door: Volkan Tasdan

Op het moment dat ik daaraan dacht hoorde ik een mevrouw semi-Bergs praten met de sympathieke dame achter de balie. “Ze kunnen ok niks ee in Berrege. Dat geld waarmee we ervoor kunnen zorgen dat deze speeltuin open blijft, stoppen die hoge pieten gewoon in hun eigen zak!” Na een korte stilte: “Waar moeten mijn kinderen nou weer gaan speule?”

Een groot deel van onze gemeente staat op de achterste poten sinds het groot nieuws is dat onze stadsspeeltuin moet sluiten. De gemeente wordt gedegradeerd tot een plek die bijna failliet is. Er wordt gesuggereerd dat onze volksvertegenwoordigers niet de kennis en kunde hebben om de stad goed te besturen en het is hip geworden om met vingertjes te wijzen naar de mensen die volgens de Bergenaren de schuldigen zijn. Eerst het zwembad, nu onze speeltuin, geef ze eens ongelijk.

Herinner je je eigen schoolplein-periode nog, als iemand knikkers had afgepakt? Achteraf kwam de juf verhaal halen en dan riepen de kids door elkaar: 'Hij heeft het gedaan! Nee zij, ik niet! Hij heeft de knikkers gestolen!' De juf zorgde ervoor dat de knikkers weer terecht kwamen bij de rechtmatige eigenaar en door rustig met elkaar te praten kwam er al snel een einde aan alle razernij. Misschien is dat een idee?

De gemeente heeft schulden, het zwembad is voorlopig gesloten, onze stadsspeeltuin verdwijnt helaas. Maar als we nou eens rustig met elkaar praten, vertrouwen geven aan onze vertegenwoordigers in plaats van constant te roepen wie wat fout heeft gedaan, zullen alle knikkers rollen in het juiste potje. Een tip aan alle Facebook-politici langs de zijlijn, die zich presenteren als wethouders van financiën met een berg aan economische kennis, en de bezorgde burgers die denken dat onze stad op Doel gaat kijken: niet doen! Klim even over het hekje van onze voormalige speeltuin en lees even wat er onder die prijslijst staat.

Columns vertegenwoordigen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl