Column: Stuur die bestuurders terug naar de schoolbanken!

Stuur die bestuurders terug naar de schoolbanken!

Wie er ook aan tafel zitten bij Jinek, ik vind het altijd heerlijk om naar haar programma te kijken omdat ik haar een charismatische vrouw vindt. Woensdagavond werd mijn romantische gevoel helaas kundig kapot gemaakt, niet door Eva overigens. Minister Bruins zei dat er een duidelijker onderscheid tussen de opleidingen van verpleegkundigen buiten de wet om geregeld kon worden. Het maken van onderscheid is volgens beroepsleden een must. Onderscheid maken is tegenwoordig hip, maar dit gaat toch echt te ver.

Door: Volkan Tasdan

Als ik terug denk aan mijn periode als middelbare scholier blijkt dat de docenten die het meeste indruk maakten en waar ik het meest van heb geleerd, minder bevoegdheden hadden dan de docenten waarbij ik soms de behoefte had om excessief geweld te gebruiken. Ik was en ben ervan overtuigd dat echte bekwaamheid betekent: goed de waarde der dingen te kennen. Kennis zonder bekwaamheid vind ik eng.

Volgens de minister kunnen verpleegkundigen met die nieuwe aanpak beter worden ingezet voor de taken waarvoor ze zijn opgeleid. Dus als je ergens voor bent opgeleid kun je beter worden ingezet. Geen idee…

Is dat zo ja? Dat zal nog moeten blijken toch? Van oudsher weten wij dat de VVD ‘hogeren’ graag in de watten legt en ‘lageren’ gebruikt als trampoline. Maar verdeeldheid op bijvoorbeeld de werkvloer is toch het laatste wat je wilt? Jongeren gaan tegenwoordig zelfs ten onder aan prestatiedruk. Studiepunten, extra diploma’s, stages, onhaalbare verplichtingen… En als je daar niet mee kunt omgaan, tel je niet meer mee.

Zorgmedewerkers die hun ziel en zaligheid hebben gestopt in dit werk na hun opleiding en bijzonder veel kennis uit ervaring hebben opgedaan moeten terug de schoolbanken in en krijgen waarschijnlijk een andere functie. Wat dacht je van het personeelstekort? Lijkt mij ook geen goede ontwikkeling voor de patiënten.

Ondertussen zijn er genoeg ministers en Tweede Kamerleden waarvan ik mij afvraag of zij wél bevoegd en bekwaam zijn. Pleur die dan ook maar snel weer terug de schoolbanken in, voordat ze verder gaan met het regeren van ons land. Mensen die opperen dergelijk onderscheid te willen maken op de werkvloer in deze belangrijke sector, hebben zelf zorg nodig. Ze moeten hoog hulp krijgen bij het helder na kunnen denken.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl