Spelers Supersum verrast met posters

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie) – Foto (Dick Vermaas): Femke Coppens en Ludwig Luijks (links), Bart Verberne en Ascania van Dijk (rechts), op de voorgrond fotograaf Nick Franken, die de foto's voor de posters maakte.

BERGEN OP ZOOM – De posters voor openluchtspektakel Supersum van stichting De Vierschaar zijn klaar. Gisteravond werd de cast tijdens de repetitie onder leiding van Arthur van Broekhoven ermee verrast. Dat gebeurde in De Stoelemat, waar zo’n 120 spelers tot in detail het spektakelstuk voorbereidden.

Het gaat om twee posters naar een ontwerp van Bergenaar Ivo Jansen. Nick Franken tekende voor de fotografie. Op de ene poster staat een Duitse soldaat centraal, op de andere een Bergse vrouw. Cineast Wouter van de Watering, die zelf meespeel en mede aan de wieg stond van de posteridee: “Een mannen- en een vrouwenposter, zeg maar. Ze zijn zeer stijlvol. Ze laten het scheve contrast zien tussen een trotse Duitse militair en een jonge vrouw. Supersum gaat over hoe het leven zich hier in een bezette stad tijdens de oorlog voltrok. Mensen doen hun ding, worden verliefd, weten niet wie ze kunnen vertrouwen, zitten in hun rats over de afloop van de oorlog en niemand weet wie hoe hevig de komende confrontatie tussen Duitse bezetters en Canadese bevrijders gaat worden.”

Gesponsord

De eerste exemplaren waren gisteravond voor het duo Bart Verberne en Ascania van Dijk en het koppel Femke Coppens en Ludwig Luijks. De eerste twee staan op de poster met de Duitse soldaat, het andere duo op de foto met de vrouw. De posters zijn op A3- en A4- formaat in een oplage van elk 250 exemplaren beschikbaar gesteld door een sponsor. Ze worden binnenkort door het promotieteam van De Vierschaar in de stad verspreid.

Indrukwekkend schouwspel

Supersum wordt tussen 17 en 27 oktober negen keer uitgevoerd door zo’n 130 spelers op vesting De Waterschans achter Bruijs Jachtbouw aan de Havendijk. Het podium kent een achterwand van 28 meter breed, die is opgetrokken uit zeecontainers van acht meter hoog. Daarop wordt via projecties het decor van een bezette stad in oorlogstijd uitgebeeld. Special effects zorgen voor een beklemmende sfeer. Ook de remake van de Canadese Shermantank en andere historische voertuigen maken er deel van uit. Per voorstelling kunnen ongeveer 1200 bezoekers terecht op drie overdekte tribunes. Voor tickets en meer informatie over Supersum: www.vierschaar.nl