Column: Voorpiepen in een patserwagen

Voorpiepen in een patserwagen

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Ik ben 38 jaar oud, ik heb sinds mijn 19e mijn rijbewijs maar ik heb nog nooit een auto gekocht, heb er ook geen verstand van en ik houd meer van mijn step dan van de gemiddelde auto die ik zie rondsjezen.

Door: Volkan Tasdan

“Ewaaa meneer”, hoorde ik tijdens een pauze op mijn werk, toen ik net mijn sigaartje uit de doos wilde halen. De broer van een oud-leerling keek me aan met een Amerikaanse-happy-family-glimlach. Niet wetende wat hij verder moest zeggen, maar overduidelijk aan het hopen dat ik een opmerking zou maken over zijn auto, een dikke BMW. Mijn God wat zijn die dingen lelijk!

Maar goed, pedagogisch verantwoord heb ik hem toch een tikkeltje gelukkiger gemaakt, door te zeggen dat ik het fantastisch vond om te zien dat hij zo hard had gewerkt om zo'n auto te kunnen kopen en dat ik het geweldig zou vinden als zijn broertje ook zo succesvol werd. Stiekem was dat mijn manier om een reactie uit te lokken. “Ja toch meneer, het spelletje slim spelen is duidelijk meer waard dan stressen om schoolexamens! Gaat u nog steeds op uw step naar school? Mijn broertje zei dat tegen mij." Ik bevestigde dat en deed ook stoer door te zeggen dat ik nu zelfs een wedstrijdstep heb. Hij lachte en reed verder.

Die jongen was 20 jaar oud. Helemaal in zijn nopjes in zijn patserwagen. Hoe heeft hij dat toch voor elkaar gekregen, of doe ik iets faliekant fout? Ik heb drie opleidingen afgerond , sta twintig uur voor de klas, spendeer daarnaast vijfentwintig uur per week aan mijn dansschool en mijn vrouw kan heel goed centjes tellen… Met alle respect, maar ik kan zo'n bolide absoluut niet aanschaffen als ik mijn kinderen nog een tijdje wil voorzien van een a-merk pindakaas op hun brood en af en toe mijn vrouw wil verwennen met presentjes, waarmee ik weer credits verdien om met vrienden een biertje te mogen drinken.

Ik zocht naar antwoorden, dus ging het maar gewoon vragen aan alle patserwagen-jeugd die ik tegenkwam. Als ik alle antwoorden samenvat komt het erop neer dat het paadje dat iedereen bewandelt veel hordes kent, dus je beter kunt voorpiepen zonder rekening te houden met anderen. “De wereld is niet aardig meneer, dus ga ik ook niet aardig tegen de wereld zijn. Soms moet je liegen en bedriegen…” Ik wist even niet wat ik met die uitspraak moest, al vergeet nooit dat mijn papa zei dat mensen soms liegen omdat de waarheid meestal nog meer problemen oplevert.

Ik ben natuurlijk aardig bevooroordeeld met mijn aversie jegens auto’s, maar ik vind het bijzonder vreemd en verdrietig allemaal. Iedereen weet dondersgoed dat zulke aankopen door jongelui meestal niet koosjer zijn, óók de mensen die dit wetmatig kunnen toetsen. Blijkbaar kan men het niet tegenhouden en moeten wij het maar gewoon accepteren. Want ja, status is de nieuwe liefde. Zelfs als men gaat trouwen worden er auto’s gehuurd voor één dag die men zich verder niet kan veroorloven, om toch dat gevoel van aanzien en klasse even te ervaren. In een stukje blik op wielen, ik snap er echt niets van!

Om terug te komen op die lui die zonder het behalen van diploma’s, zonder één steentje bij te dragen aan de maatschappij, zonder werkervaring en carrière, toch kunnen rondrijden in die dikke, decadente, dure en dominante auto’s: Chapeau! Jullie halen in één keer de stelling omlaag dat je alleen met hard werken alles kunt krijgen wat je hartje begeert. Onzin! Gewoon voorpiepen!

Maar dan wil ik ook een Spartaan zijn en blijven geloven in rechtvaardigheid. En bewijzen dat je ook via dat paadje met hordes dat wij horen te bewandelen alles kunt krijgen wat je wilt. Voor mij is dat een dikke, decadente, dure en dominante step!

Columns vertegenwoordigen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl