Commissaris Van de Donk: ‘Poetin lacht ons uit als we niet investeren in high tech vliegtuigen’

Schouwburg De Maagd was vanmiddag het toneel van beleidsmakers en opinieleiders. Zij spraken over de betekenis van Maintenance (JSF-onderhoud) voor de Delta-regio.

BERGEN OP ZOOM – Maintenance heeft de regio veel te bieden, zo was de samengevatte boodschap van de Ravelijnlezing. De jaarlijks terugkerende lezingencyclus richtte zich op het onderhoud en herstel van vliegtuigen op de luchtbasis Woensdrecht. De F35-straaljagers van het JSF-project mogen weliswaar maatschappelijk omstreden zijn -niet in het minst vanwege de hoge kosten- maar tegelijk zijn er werkgelegenheidskansen voor de regio. "Maintenance is een sector die in West-Brabant volop in ontwikkeling is", aldus dagvoorzitter prof. dr. ir. Henk Akkermans. "De komst van het motoronderhoud voor de F35 straaljagers uit het JSF-programma naar Woensdrecht werkt als vliegwiel voor innovatie, economische kracht en onderwijskansen."

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Beleidsmakers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, wetenschappers en politici konden zich tot begin deze week aanmelden als aanwezige in de zaal -of als deelnemer aan de voorafgaande 'Innovation Talks'.

Economische kansen voor de Deltaregio

Dagvoorzitter van deze Ravelijnlezing was prof. dr. ir. Henk Akkermans. De hoogleraar is verbonden aan de universiteit van Tilburg en directeur World Class Maintenance. De organisatie van de Ravelijnlezing had ook andere gezaghebbende sprekers op het programma staan, zoals 'commodore' drs. ing. Mario Verbeek MPA (Commandant Logistiek Centrum Woensdrecht) en drs. Michiel van der Maat MA (Vice President Defense Programs, Fokker). Zij gingen in hun toespraken vooral in op de betekenis van de sector voor de economische ontwikkeling van de Deltaregio. Ook de Brabantse Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, en burgemeester dr. Frank Petter waren van de partij bij deze Ravelijnlezing. Van de Donk deed een ferme uitspraak en toonde zich duidelijk voorstander van de komst van de F35-straaljagers: "Poetin lacht ons uit als we niet investeren in high tech vliegtuigen."

Innovation Talks

Voorafgaand aan de lezingen was er een half uur durende toelichting op vernieuwende programma's en kansrijke samenwerkingsverbanden voor ondernemers, tijdens de zogeheten 'Innovation Talks'. Daarbij zijn in de foyers van De Maagd presentaties getoond van innovatieve kennisprojecten van diverse onderwijscentra uit de Deltaregio. Zo presenteerde RSG ’t Rijks haar technische leerrichtingen 'Technasium' en het 'Bèta Challenge Project'. Daarbij liet deze Bergse onderwijsinstelling zien hoe zij, in samenwerking met het bedrijfsleven, leerlingen de mogelijkheid biedt om talenten voor techniek verder te ontwikkelen.