Concept store leef! gesloten, Lijst Linssen stelt vragen

Sylvia in haar winkel tijdens de inrichting. (foto: Hans-Jorg van Broekhoven, Bureau Dubbelstraat)

BERGEN OP ZOOM – Vol goede moed begon Sylvia de Werker een paar maanden terug aan haar concept store in de Zuivelstraat. Het liep ook erg goed, vertelde ze onze redactie onlangs nog. Helaas mocht het avontuur niet lang duren. Een brand, veroorzaakt door een hennepkwekerij achter haar winkel, gooide roet in het eten.

In de concept store stond Sylvia samen met andere ondernemers, die allemaal hun eigen producten verkochten. Het was echt van toegevoegde waarde voor de stad, vindt niet alleen de initiatiefneemster maar dat vertelden ook bezoekers. Er was tevens een koffiecorner ingericht en het liep goed, totdat enige weken geleden brand uitbrak in het gehuurde pand. Er bleek in een ander, apart verhuurd gedeelte, een hennepkwekerij te zitten, aan de Cromwielstraat.

Op straat

De fysieke schade bleef beperkt, vertelde Sylvia ons onlangs nog, en ze dacht dat de kwestie daarmee was afgedaan. Helaas pakte dat anders uit. Het hele pand moet voor een half jaar dicht, vanwege de ontdekte kwekerij. Sylvia en haar collega-ondernemers staan op straat. Zomaar een nieuwe, betaalbare locatie vinden lijkt vooralsnog onmogelijk. Het initiatief hier is alleen gelukt door bemiddeling van het Binnenstadslab en onderhandelingen over een tijdelijke aangepaste huurprijs.

Ton Linssen wil weten of dit niet anders kan

Lijst Linssen vernam van de voorgenomen sluiting, die aanstaande maandag ingaat, en klom in de pen. Voorman Ton Linssen benadrukt natuurlijk vóór de aanpak van drugscriminaliteit te zijn, maar vindt het onzin dat onschuldige ondernemers hiervan de dupe worden. De winkel en de kwekerij hadden namelijk niets met elkaar van doen. Hij wil van de gemeente weten of dit niet anders kan.