Coronacrisis: Stadlander laat huurders niet in de kou staan

(Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay / Steve Buissinne)

BERGEN OP ZOOM – Woningcorporatie Stadlander laat de huurders, die economisch getroffen worden door de coronacrisis, niet in de kou staan. “We zoeken altijd naar oplossingen als als mensen in acute financiële problemen komen door corona”, benadrukt woordvoerder Ria van Gils-van Meir.

Daarmee reageert Stadlander op de publieke oproep van de SP in Bergen op Zoom, om enerzijds economisch zwakke huurders te ontzien en tegelijk dakloosheid te voorkomen. Stadlander is hierover inmiddels ook in overleg met de SP, aldus Van Gils.

Maatwerk

De coronacrisis is een uitzonderlijke situatie waarbij veel mensen geen werk en inkomen meer hebben. De rijksoverheid bereidt nu compensatieregelingen voor maar in de tussentijd raken de getroffen huurders in financiële nood. Bij huurachterstanden wil Stadlander maatwerk bieden. “We beoordelen elke situatie afzonderlijk en kijken wat de beste oplossing is.”

Huisuitzettingen

De SP heeft maandag een brief aan zowel de gemeente als aan Stadlander gericht met een oproep tot een stop op álle huisuitzettingen, dus ook de uitzettingen die niet met het coronavirus in verband staan. Dat gaat voor Stadlander echter te kort door de bocht.

Bescherming

Woordvoerder Van Gils: “Ontruimingen kunnen soms nodig zijn als er bijvoorbeeld sprake is van criminaliteit, zoals drugsgerelateerde activiteiten.” Daarop hanteert Stadlander een zero-tolerance beleid. “Wij staan niet toe dat onze woningen gebruikt worden voor productie, opslag en verspreiding van drugs.” Maar ook bij probleemhuurders die ernstige en langdurige overlast in de buurt veroorzaken, is gedwongen uitzetting soms de enige oplossing: hierbij staat de bescherming van de omwonenden voorop.