SP wil huisuitzettingen stoppen, huur opschorten en extra opvang daklozen

(Redactie: Han Verbeem. Illustratie: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – De SP in Bergen op Zoom wil voorkomen dat mensen door huisuitzetting op straat belanden. “In deze onzekere tijden moeten we ook zorgen dat mensen in een zwakke economische positie extra gesteund worden”, aldus Niels Minnaard van de SP. “We vragen daarom aan Stadlander en alle andere verhuurders in Bergen op Zoom om geen huisuitzettingen meer te doen.

De SP hoopt ook dat Stadlander en andere verhuurders de huren willen opschorten of kwijtschelden als mensen hun inkomen door het corona-virus (deels) zijn kwijtgeraakt.

Dakloosheid voorkomen

Daarnaast vraagt de SP aan de gemeente Bergen op Zoom om niet te handhaven op het kraakverbod én om extra middelen beschikbaar te stellen voor de opvang van daklozen. “Juist omdat de volksgezondheid nu op nummer één staat willen we dakloosheid voorkomen en daklozen sneller kunnen helpen”, aldus Minnaard.

Opvang in hotels

De SP vraagt de gemeente om extra opvangplekken te creëren voor daklozen en de bestaande opvang beter uit te rusten voor zowel daklozen als personeel en vrijwilligers. Minnaard: “Als mogelijke oplossing zou de gemeente ook in overleg kunnen met hoteleigenaren.” Zij zouden de beschikbare plekken aan daklozen kunnen afstaan, zodat zij ook geïsoleerd, maar toch veilig deze crisis kunnen uitzitten.

Behoud aansluiting op gas, water en elektra

“We zien dat landen als Frankrijk en zelfs Engeland al gebruik maken van deze weliswaar tijdelijke, maar humane oplossing. Niemand mag nu aan zijn lot worden overgelaten”, zo verduidelijkt Niels Minnaard. “Verder vraagt onze partij aan alle leveranciers van gas, water of elektriciteit om niemand af te sluiten.” Het is volgens SP Bergen op Zoom nu essentieel om de mogelijkheden te hebben hygiënisch te leven en toegang te hebben op informatievoorzieningen over de aanpak van het virus.