Cultuurbedrijf kiest voor ‘Secrets of Freedom’ bij invulling Juniorprijs 2020

Claartje Rijkers (rechts op de foto) is vanuit het Cultuurbedrijf de nieuwe coördinator van de Juniorprijs der Markiezen. Naast haar staat de vertrekkende werkgroep van de Vrienden van het Markiezenhof met v.l.n.r: Aagje Pel, Marie-José Bakker, Peter Pel, Elske van der Hoeden. Werkgroeplid Trudy Vrolijk ontbreekt op de foto. Volgende foto's: bij de presentie in de Hofzaal van het Markiezenhof is ook het nieuwe thema gepresenteerd. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Na vijf succesvolle edities gaat de organisatie van de Juniorprijs der Markiezen over in andere handen. Vanmiddag hebben de bestuursleden van Stichting Vrienden van het Markiezenhof het stokje overgedragen aan het Cultuurbedrijf. Dat zal samen met het West-Brabants Archief voortaan de kar trekken van de Juniorprijs. Daarbij is ook het thema van de komende editie van de prijsvraag bekendgemaakt: 'Secrets of freedom'. 

Het thema heeft alles te maken met de herdenkingen van 75 jaar vrijheid die vanaf dit najaar plaatsvinden – tussen oktober 1944 en mei 1945 is Nederland bevrijd van de Duitse bezetting en eindigde de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is er vrede in West-Europa zonder gewapende conlicten; de langste periode ooit.

Jeugd verbinden met kunst en cultuur

De Juniorprijs der Markiezen wordt sinds 2010 tweejaarlijks georganiseerd en heeft als doel de jeugd van Bergen op Zoom en omstreken te verbinden met kunst, cultuur en erfgoed. Jongeren tussen 11 en 19 jaar kunnen zich vanaf dit najaar aanmelden en leveren dan een werkstuk in, dat ze in het Markiezenhof aan het publiek presenteren. Deelnemers kunnen zich aanmelden in vier categoriën: beeldend, dans & muziek, proza & poëzie en techniek. Er zijn diverse prijzen waaronder een Publieksprijs; daarvoor kunnen de bezoekers van het museum een stem uitbrengen. De Juniorprijs wordt voor een belangrijk deel gesponsord door de lokale afdeling van de Kiwanis.


Video: Claartje Rijkers van het Cultuurbedrijf vertelt meer over het thema 'Secrets of freedom'.