D66: ‘Auvergnepolder-strijd is een wedstrijdje ver plassen geworden’

De politieke strijd tussen vóór en tegenstanders van de ontwikkeling van de Auvergnepolder wekt bij sommige raadsleden irritaties op. "Het is een wedstrijdje ver plassen", stelt D66-raadslid Ufuk Cuman dinsdagavond. (Tekst: Han Verbeem, foto: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – "Bergen wordt een hotspot van Europa – en misschien wel de wereld- en daarbij zou zo'n mooi bedrijventerrein kunnen helpen!" Initiatiefnemer Joey van Aken (PvdA) verdedigt opnieuw een raadsmotie, die een gebied van 65 hectaren in de Auvegnepolder moet bestemmen voor bedrijfsvestiging. De huidige voorraad bedrijventerreinen raakt op en daardoor zou de gemeente op economische achterstand kunnen geraken. Ook BSD, Lijst Linssen, fractie Punt en de SP dienen het voorstel mede in. De actie blijkt tevergeefs. De coalitie sluit onverbiddelijk de rijen en schaart zich unaniem achter het coalitieakkoord: er wordt níet gebouwd in de Auvergnepolder. 

De motie is ingediend tijdens vaststelling van de Jaarafsluiting Grondbedrijf 2018. Voor het college is de discussie over 'de polder' een bijna jaarlijks terugkerend ritueel, constateert wethouder Evert Weys. De lokale bewindsman heeft geen behoefte aan deze motie: "In juli komen we met een verslag over bedrijventerreinen naar de raad. Dit is een stap te vroeg." Verder zijn er vanwege 'de politieke gevoeligheden' nauwe afspraken gemaakt in het bestuursakkoord over de invulling van de polder. En, zo vervolgt de wethouder: "We moeten niet té somber zijn over de lokale economie. We hebben een aanzienlijke daling van de werkloosheid weten te bewerkstelligen, zo'n 40 procent." De komst van insectenfabriek Protix naar Bergen op Zoom, onlangs geopend door de koning en de minister, is daarvan een mooi voorbeeld – aldus Weys.

Tiende raadszetel

Ook de coalitiepartijen kunnen en willen geen steun geven aan een motie die de bestuursverhoudingen uit balans zou brengen. "U blijft af van de Auvernepolder", zo begint GBWP-voorman Aydin Akkaya zijn betoog. "Hier ligt een keiharde coalitieafspraak." Akkaya laat merken dat er geen millimeter speelruimte zit in het akkoord. Hij verwacht zelfs dat een politieke aanval op de polder de GBWP uiteindelijk de tiende zetel zal opleveren tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook het onafhankelijke raadslid Reinoud Krijnen is falikant tegen de motie die hij 'te eng' vindt; D66-woordvoerder Ufuk Cuman wijst de motie eveneens van de hand en beschouwt de opgelaaide strijd over de polder als een 'wedstrijdje ver plassen'. Ton van Dorst (Steunpunt BoZ) wijst de motie af omdat zijn partij princpieel geen ontwikkelingen in de Auvergnepolder wil toestaan.