D66: gemeente moet lobby voeren in Den Haag voor kermisexploitanten

(Ingezonden bericht, bewerkt door de redactie. Foto: Pixabay)

BERGEN OP ZOOM – D66–raadsid Ufuk Cuman komt op voor het lot van kermisondernemers en -medewerker, die nu te lijden hebben onder de coronacrisis. Dat schrijft hij in een brief aan het college van B&W. “Het is de taak van de overheid om ook voor deze ondernemers een opvangnet of maatwerk te bieden. Mijn fractie is van mening dat de gemeente in gesprek moet gaan met de kermisexploitanten en hun moet ondersteunen in hun lobby richting Den Haag.”

Ook zal D66 zal zelf via het eigen netwerk een lobby voeren vóór de kermisondernemers. “Het zou onze fractie ten zeerste betreuren als ondernemers die hun ziel en zaligheid in hun attracties gestoken hebben, het niet gaan overleven”, aldus Cuman.

Diep geworteld in Bergse cultuur

De kermis is volgens het D66-raadslid een onderdeel van de Bergse cultuur en zit diep geworteld in de samenleving van Bergen op Zoom. “Er zijn veel kermisexploitanten woonachtig in onze stad en daarmee is het een onderdeel van onze werkgelegenheid. Daarnaast heeft de gemeente zich jarenlang geprofileerd als kermisstad, zoals met het kermismuseum in het Markiezenhof.”

Zwaar te verduren

Op dit moment hebben de kermisexploitanten het zwaar te verduren, merkt Cuman op. “De exploitanten zijn ongewild slachtoffer geworden van een probleem waar de hele samenleving mee te maken heeft. Maar in tegenstelling tot andere sectoren is er geen steunprogramma, geen aangepaste opzet mogelijk en geen stip aan de horizon. Terwijl heel veel andere sectoren wel ondersteuning of in ieder geval uitzicht hebben.” Zo is het voor de fractie van D66 niet te bevatten dat attractieparken, zwembaden en indoor speelparadijzen weer open mogen terwijl de kermis gesloten moet blijven.