D66: ‘Onder druk staan maar niet weglopen’

Op 12 november besluit de Bergse gemeenteraad over de begroting van 2016. In deze rubriek geven fractievoorzitters hun visie op de (financiële) toekomst van Bergen op Zoom. Hier een bijdrage van Chris Moerkerken (D66).

door Chris Moerkerken
Fractievoorzitter D66

Het is nog maar een paar maanden geleden dat we bij het beleidskader werden geconfronteerd met een verdere verslechtering van de financiёle positie van de gemeente. Er moest vanaf 2016 voor 4,5 miljoen euro worden bezuinigd en de onderliggende tegenvallers zouden grotendeels ook al tegenvallers zijn in 2015. De nu gepresenteerde cijfers geven een heel ander beeld. Wat belangrijk is is dat de gemeenteraad de financiёle ontwikkeling kan volgen. Dat is niet het geval. Hoe kan het, dat het lagedrukgebied van enkele maanden geleden is kunnen veranderen in een soort hogedrukgebied?

WMO

Van de bij het Beleidskader genoemde tegenvallers wordt 1 miljoen van verwerkt via de algemene reserve. Wederom wordt 1 miljoen overschot uit de WMO toegevoegd aan de algemene reserve. Er zijn wel heel veel miljoenen van de rijksbijdrage WMO naar de algemene middelen gevloeid. Bijdragen die bedoeld waren voor voorzieningen van mensen.
 
Uitgaven P&O

Waar eerder werd gesproken over 2 miljoen euro aan bezuinigingen op gemeentelijk personeel, kan nu in het nieuwe hoofdstuk bedrijfsvoering worden gelezen dat er geen taakstelling in de bedrijfsvoering bestaat. Nog sterker: de ambtenaren krijgen er komend jaar 1,2 miljoen bij!

Takendiscussie

De zorgelijke financiёle situatie welke nog bestond bij het Beleidskader, heeft geleid tot het amendement om te komen tot een takendiscussie. Met de presentatie van deze cijfers ontvalt een gevoel voor urgentie. De tweede takenbijeenkomst heeft gelukkig wel inspiratie en aanknopingspunten opgeleverd voor een verdere verdieping in de te voeren discussies.

Bibliotheek

Dan de bibliotheken en de berichtgeving over 350.000 euro bezuiniging. D66 wil dat de wethouder overleg aangaat met de bibliotheken over hun toekomst en een mogelijke bezuiniging. D66 ziet de bibliotheek verder transformeren van een boekenkast naar een instelling die vele taken op zich kan nemen als informatiepunt, als ontmoetingsplek, als cursusplek en ga zo maar door. Juist dit soort functies staan onder grote druk door ook bezuinigingen op wijkvoorzieningen.

Vluchtelingen

De discussie over de opvang van vluchtelingen heeft ons nog niet veel verder gebracht. Een meerderheid in deze raad is daar ook duidelijk in. Wij wachten feitelijk op dingen die mogelijk op ons afkomen. De gemeente Steenbergen is een voorbeeld. Onder zware druk staan maar daar niet van weglopen.

Wij kregen een stukje aangereikt, geschreven door de bij de MH17-ramp omgekomen hoogleraar Willem Witteveen: “Het reageren vanwege de overheid impliceert dat de publieke opinie ernstig wordt genomen, maar niet dat diezelfde overheid zich vanzelfsprekend associeert met opportunistische overname van standpunten die in de samenleving leven, of met het capituleren als gevolg van maatschappelijke druk. Dat betekent ook, dat de burger moet aanvaarden dat er beslissingen worden genomen die tegen zijn directe belangen ingaan. De burger moet een evenwicht vinden tussen schijnbaar tegenstrijdige houdingen: betrokkenheid en afstandelijkheid, activisme en berusting, protest en aanvaarding. Een vertrouwensrelatie tussen burger en overheid is daarbij onontbeerlijk.”

Communicatie

Tenslotte nog dit: D66 heeft zorgen over de voortgang en realisatie op onderwerpen als communicatie, burgerparticipatie, duurzaamheid, samenwerkingen met andere gemeenten en organisaties en de veranderende rol van de gemeente. Wij hebben nog maar twee jaar in deze raadsperiode om onze ambities op die punten te realiseren.
 

Fotobijschrift: Fractievoorzitter Chris Moerkerken van D66 (Foto: D66 BoZ)