Vluchtelingen welkom: het andere geluid

BERGEN OP ZOOM – In de donkere najaarsdagen was er zaterdagmiddag in de Bergse binnenstad even ruimte voor solidariteit. Even ruimte voor wat menselijkheid. Vele tientallen mensen bezochten de manifestatie 'Vluchtelingen Welkom' op het Gouvernementsplein. Politici, vrijwilligers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties maar ook 'gewone' belangstellenden en nieuwsgierige passanten bezochten de infomarkt. Mensen zoals u en ik.

Sprekers waren er ook: bijvoorbeeld de Vlaamse artiest en auteur Elvis Peeters, genomineerd voor de Libris Literatuursprijs 2006 en schrijver van het boek 'De Ontelbaren'. Ook lokale politici spraken het publiek toe zoals Farid el Khassim (BSD) en Theo de Jong (SP). De organisatie was in handen van de Bergse jongerenorganisatie Vesta.

Gevoelig thema

Vrijwel alle politieke partijen lieten zich wel even zien, met uitzondering van de VVD en Lijst Linssen. Geen wonder: het thema ligt politiek gevoelig en verdeelt de Bergse politiek grondig. Maar deze middag ging het niet om politiek bedrijven maar wilden de Bergenaren de kans nemen hun sociaal gevoel te laten zien. "Er is al zoveel negativiteit over de vluchtelingen", zegt een bezoekster. Ze wil niet met naam en toenaam genoemd. Ze is naar de middag gekomen om een ander geluid te laten horen. "Niet iedereen is zoals die extremisten in Steenbergen. Er is ook begrip en respect voor vluchtelingen. Dat willen we laten zien, gewoon door hier te zijn."

Zoeken naar geluk

Namens Vesta sprak Niels Minnaard door de microfoon. "Gelukszoekers, zo worden ze genoemd, de vluchtelingen. En wat is daar zo vreemd aan? Geluk zoeken we allemaal in het leven." Carlo van de Aarsen, eveneens van Vesta, maakte de aanwezigen nog attent op het doneren van kleding en schoeisel. Dat is bedoeld voor de gestrande vluchtelingen in Calais, die leven onder erbarmelijke omstandigheden.

Solidariteit

De middag verliep ontspannen, zonder tegendemonstraties of provocaties. Voor de zekerheid was er wel politie aanwezig, die zich op de achtergrond opstelde. De sfeer van deze middag roept nostalgische gevoelens op naar die jaren '70 en '80. De tijd van de vredesdemonstraties, toen solidariteit nog heel gewoon was. Nu is dat helaas anders, zegt een bezoeker die zichzelf als 'links van het midden' beschouwt. "We leven in een de tijd van de maatschappelijke zelfgenoegzaamheid. De tijd van wegbezuinigen en verschraling van de zorg. We leven in een tijd van angst en onzekerheid en dan zijn het juist de zwakkeren die het moeten verduren".

Bekijk hier het foto-album van de manifestatie