D66 spreekt gemeente aan op GFT-inzameling

BERGEN OP ZOOM – Duoraadslid Jovita Dorigo heeft namens haar partij vragen gesteld over de inzameling van GFT-afval. Er is in de zomer extra veel van, en daar zou bij de inzameling rekening mee moeten worden gehouden. Daarnaast zou er meer aandacht moeten zijn voor het tegengaan van voedselverspreiding.

De brief van Dorigo begint met een pluim. Haar partij is blij met de inspanningen van de gemeente om afvalinzameling zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Maar er zijn ook vragen. Die hebben grotendeels te maken met dit seizoen. D66 constateert dat er in deze periode van het jaar meer groenafval is, met name uit tuinen. De betreffende bak zit al snel vol. Wellicht zijn extra ophaalrondes nodig, stelt het duoraadslid voor. Ook wordt het idee van tuinkorven in de wijken weer eens voorgesteld.

Extra voorlichting kan geen kwaad

Dat vaker legen van de ‘groene bakken’ zou mensen van nog een probleem afhelpen, of het in ieder geval verminderen. De D66-brief pleit voor meer bewustwording van voedselverspilling, onder het motto ‘voorkomen is beter dan weggooien’. Hier ziet de fractie een taak weggelegd voor de gemeente. Maar daarmee is niet alles opgelost. In de zomer meer ophaalrondes blijft nodig.

In deze warme maanden geeft het gescheiden bewaarde GFT-afval al snel overlast, schrijft Dorigo: “Enerzijds is er extra aanbod van bijvoorbeeld fruitresten, barbecueresten, tuinafval. Anderzijds een verhoogde mate van stank en ongedierte zoals maden en mieren. Om te voorkomen dat, om maar wat te noemen, soppige sla, kippenbotjes, visgraten plus de restjes in de bak blijven rotten, gooien mensen al gauw het GFT in de grijze bak.” Partijen als SAVER, Stadlander, de horeca en detailhandel zouden meer betrokken moeten worden bij het creëren van bewustwording, waarbij de gemeent wel de regierol zou moeten houden.

Stockfoto: Pixabay/meineresterampe