Klachten over WMO-woningaanpassingen, aldus Lijst Linssen

BERGEN OP ZOOM – Van diverse inwoners heeft Lijst Linssen onlangs klachten gekregen over gebrekkige medewerking en slechte communicatie inzake het aanbrengen van noodzakelijke woningaanpassingen in het kader van de WMO. Dat meldt raadslid Sander Siebelink in een brief aan college.

Het lijkt er op dat bewoners van het kastje naar de muur worden gestuurd, stelt Lijst Linsen, en vermalen dreigen te worden tussen met name de gemeente en woningcorporatie Stadlander.

In het kader van langer zelfstandig kunnen wonen, is het in een aantal gevallen noodzakelijk dat er aanpassingen in huis worden uitgevoerd. Denk aan het aanbrengen van een drukknop, deuropeners, sensoren en dergelijke. Lijst Linssen hoort van bewoners dat het soms heel lang duurt voordat ze antwoord krijgen van de gemeente of een voorziening geheel of deels wordt vergoed. Bovendien zou Stadlander behoorlijk hoge tarieven hanteren voor het aanbrengen van voorzieningen.

Frustrerend

Dossiers blijven door ziekte of vakantie van medewerkers wel eens liggen bij de gemeente, meldt Siebelink. Heel frustrerend voor mensen die van de hulpmiddelen afhankelijk zijn. Vaak is ook niet duidelijk hoe de afstemming tussen de gemeente en Stadlander verloopt. Lijst Linssen wil het probleem op tafel hebben en vraagt het college van B en W om te zorgen voor meer vaart in dergelijke aanvragen en de afhandeling ervan.

Effiniency en kostenbeheersing

Er zou bovendien meer afstemming met Stadlander moeten komen en meer oog moeten zijn voor de gezondheidsproblemen van inwoners. De partij vindt de criteria erg streng. Siebelink vraagt zich namens zijn fractie ook af of de flink gegroeide WMO-afdeling van de gemeente wel efficiënt genoeg werkt. Daarnaast zou hij graag zien dat er serieus gekeken wordt naar vermindering van de (overhead)kosten die Stadlander hanteert bij het aanbrengen van voorzieningen.

Stockfoto: Pixabay/Sabine van Erp