D66 wil ‘Tiny Forests’ in de gemeente laten aanleggen

BERGEN OP ZOOM – Naast tiny houses zijn er inmiddels ook Tiny Forests, meldt D66 in een schrijven aan het college. Het idee komt oorspronkelijk van een Indiase ingenieur. En de fractie zou er graag een aantal zien in de gemeente, om meerdere redenen. Er doet zich nu een unieke kans voor die de partij graag aangegrepen ziet.

Een Tiny Forest wordt door de IVN-afdeling Natuureducatie omschreven als ‘een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan’. Deze organisatie legt ze ook aan desgewenst, in samenspraak met gemeenten, lokale instanties en buurtbewoners. De compacte stukjes bos zijn volgens D66 van enorme waarde, voor de biodiversiteit, natuurbeleving, educatie en sociale samenhang, maar ook vanwege water- en CO2 opslag.

Bijzondere actie

IVN heeft van de Nationale Postcode Loterij een bedrag gekregen van 1,8 miljoen om dergelijke Tiny Forests aan te leggen, bij een selectie uit de gemeenten die zich tijdig aanmelden voor het project. Dat kan nog tot uiterlijk 17 juli en er worden twaalf gemeenten uitgekozen die de mini-bossen aangeboden krijgen. Daar worden dan vier Tiny Forests geplaatst.

Duoraadslid Berend Doedens en fractievoorzitter Carinne Elion-Valter laten weten dat de D66-fractie erg enthousiast is over dit idee en het IVN aanbod. De Tiny Forests trekken veel (zang)vogels, vlinders en andere dieren aan en zijn een verrijking van vooral versteende wijken. “Waar omwonenden het vooral moeten stellen met het gekrijs van meeuwen en kraaien”, constateert de brief aan B en W. De partij wil weten of het college net zo enthousiast wordt en zich op gaat geven als partnergemeente voor de IVN Tiny Forest actie.

Stockfoto: Pixabay/Curriculum_Photografia