D66 zou graag groenere schoolpleinen zien

BERGEN OP ZOOM – D66 fractievoorzitter Carinne Elion-Valter wijst het college in een brief op de waarde van meer groen op schoolpleinen. Aangezien de provincie een bedrag van 1,6 miljoen euro uittrekt voor dit doel, hoopt haar fractie dat ook de Bergse onderwijsinstellingen hier bij aansluiten, daarbij geholpen door de gemeente.

Vanaf deze maand kunnen scholen en gemeenten zich inschrijven om in aanmerking te komen voor subsidies ter vergroening van een schoolplein, meldt Elion. De provincie betaalt dan de helft van de aanlegkosten en veel gemeenten doen hier al aan mee, aldus de brief. Ook Bergen op Zoom zou van die mogelijkheid gebruik moeten maken, volgens D66.

Veel voordelen

“Vergroening is meer dan een stukje grasveld”, schrijft de fractievoorzitter. Het is goed voor het milieu, draagt bij aan waterafvoer, vergroot de aantrekkelijkheid van de pleinen en heeft een grote sociale en educatieve waarde. Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste: “Leerlingen ervaren aan den lijve dat sla niet wordt gemaakt in plastic zakjes.” Meer groen op schoolpleinen zou ook prima aansluiten bij de aandacht die de gemeente heeft voor meer begroeiing in de openbare ruimte (‘Operatie Steenbreek’).

D66 erkent dat dit als eerste een zaak is van de  scholen zelf, maar geeft wel aan dat de gemeente een belangrijke gesprekspartner kan zijn daarbij. Er kan tevens samenwerking worden gezocht met bijvoorbeeld het Natuurpodium, groenbedrijven uit de welzijnssector en bedrijven. Meer aandacht voor biobased en duurzaam denken horen eveneens bij de mogelijke meerwaarde van vergroening, tipt de fractie.

Stimuleren

Van het college wil de partij weten of scholen actief op de subsidiemogelijkheid worden gewezen en of er inderdaad sprake kan zijn van een samenwerkingsverband, eventueel samen met het bedrijfsleven en de welzijnssector. Liefst met veel aandacht voor duurzaamheid.

Stockfoto: Pixabay/Русский